Wat doet jodium bij een kernramp?

Wat doet jodium bij een kernramp?

Jodiumtabletten nemen bij een kernongeval Dat scheelt kostbare tijd. Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium). De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Wat doet radioactief jodium met je lichaam?

Radioactief jodium ‘bestraalt’ de schildklier van binnen uit. Hierdoor wordt de groei van schildkliercellen geremd en worden (te snel werkende) schildkliercellen vernietigd. Zo kunnen uw klachten verdwijnen.

Wat doen tegen kernramp?

Overheidsmaatregelen bij een kernongeval jodiumtabletten uitdelen en adviseren deze op een bepaald tijdstip in te nemen; besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied; mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.

Hoe lang werkt radioactief jodium?

Hoeveel cellen vernietigd worden is afhankelijk van de dosis. Van het radioactieve jodium dat in de schildklier is opgenomen is na een week de helft verdwenen, en na 14 dagen driekwart enz. Dat komt omdat het radioactieve jodium verandert in een andere niet radioactieve stof.

Hoe wordt jodium-131 gebruikt in de nucleaire geneeskunde?

Jodium-131 wordt gebruikt in de nucleaire geneeskunde bij behandeling van onder meer hyperthyreoïdie en schildklierkanker. Het wordt typisch toegediend onder de vorm van natrium-of kaliumjodide. Daarnaast wordt de radio-isotoop ook aangewend als radioactieve tracer om bepaalde moleculen te merken.

Waar kun je jodium vinden in brood?

Naast brood kun je jodium ook vinden in vis (zoals kabeljauw, makreel, tonijn, tong, zalm en haring), eieren, kaas, yoghurt en mosselen. Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen. Maar de beste bron is zeewier! Zeewier jodiumrijk. Zeewier zoals kombu bevat extreem veel jodium.

Wat is jodium in supplementen?

Jodium in supplementen is van het type kaliumjodide. Dit wordt prima opgenomen. Ook zijn er veel natuurlijke jodiumsupplementen, waarbij de bron van jodium zeewier is. Kelp en knotswier zijn hier voorbeelden van. Een nadeel van natuurlijke jodiumsupplementen is dat het vermelde gehalte aan jodium soms niet klopt .


https://www.youtube.com/watch?v=vLzD9ChIwKo