Wat doet de Cunningham?

Wat doet de Cunningham?

Cunningham/grootzeilval trimmen De cunningham en de grootzeilval controleren de spanning van het voorlijk en daarmee de positie van het diepste punt van het grootzeil. De diepte is zoals eerder beschreven mede bepalend voor de power die het zeil genereert.

Wat is Twist zeilen?

De twist is de verandering van de stand van het zeil met de hoogte. Iets nauwkeuriger is het de afgeleide van de hoek tussen koorde en romp. Twist is noodzakelijk en moet kunnen worden gevarieerd met veranderende omstandigheden. Twist in grootzeil en fok van de VO70 van Puma.

Wat is een Genua 2?

Genua 2: Zeil met een beetje overlap (110%-130%). Genua 3: Zeil zonder overlap (100-90%), maar vaak wel nog tot helemaal bovenin gehesen, dus High Aspect. Voor de meeste eenheidsklassen het kleinste zeil waar nog baanraces mee gehouden worden. Waait het harder, dan wordt er niet gevaren.

Wat is een Leioog?

Leioog: De positie van het leioog regelt de mate van open of dicht staan van het achterlijk en meer of minder profiel. Hoe verder naar voren een leioog is geplaatst, hoe meer het achterlijk dicht staat en hoe meer profiel.

Hoeveel kilometer per dag zeilen?

Met redelijke wind, vaart een kajuitzeiljacht 3-6 knopen (dit zijn dus nautische mijlen per uur). Afhankelijk van de windrichting en windsterkte vaar je per dag zo’n 15-30 mijl.

Hoe snel zeilen?

Ware schijn. Naarmate een zeilboot sneller gaat zeilen op een constante koers wordt de hoek tussen de ware wind en de schijnbare wind groter. In theorie betekent dit dat we bij nul graden niet vooruit komen. Is het verschil tussen ware en schijnbare wind 45 graden, dan varen we even snel als de wind.

Waar Telltales plaatsen?

Je tell tales aan de achterkant (achterlijk) van het grootzeil maken de luchtstroom langs het zeil zichtbaar en geven daarbij met weer of er direct achter het grootzeil sprake is van turbulentie. Het is de bedoeling dat de tell tales de meeste tijd recht naar achteren stromen.

Hoe werkt een Rolfoksysteem?

Het rolvoorzeil wordt volledig ingerold, u hoeft fok of genua niet te bergen. Vervolgens wordt simpelweg het Gale Sail om de rolfok heen aangeslagen. Door de met 1 hand te bedienen sluitingen en de handige zeiltas houdt u altijd 1 hand vrij om u vast te houden. Het Gale Sail wordt met het spinnakerval gehesen.

Wat betekent Genua?

(Italië) Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië. Genau heeft ongeveer 700.000 inwoners en is de samen met Marseille de grootste haven aan de Middellandse Zee. In 2004 was het de culturele hoofdstad van Europa. De naam van de stad betekend `knie`.