Wat betekent draaglast in de zorg?

Wat betekent draaglast in de zorg?

De draaglast (de belasting) die je ervaart, bestaat uit zaken van buitenaf, die energie vragen, zoals schildklierproblemen, alledaagse stresssituaties en eisen van het dagelijks leven. Je draagkracht (belastbaarheid) wordt bepaald door jouw mogelijkheden, zaken die jou energie geven.

Wat wordt er bedoeld met draagkracht?

(beter: draagvermogen), vermogen om een bepaalde last te dragen.

Hoe wordt de draagkracht bepaald?

De draagkracht wordt bepaald door jouw mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan. Er ontstaan problemen wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt of het heel druk is, waardoor de draaglast groter wordt (zwaarder).

Wat is de draagkracht van iemand?

Deze voorbeelden vergroten meestal iemands draagkracht: voldoende tijd voor rust en ontspanning. een steunende partner. positieve, leuke gebeurtenissen. een stressbestendige persoonlijkheid. een sterk sociaal netwerk. effectieve hulpverlening.

Wat is draagkracht berekenen?

Draagkracht berekenen is bepalen welk bedrag aan alimentatie je kan betalen. Dus wat je financieel kunt missen. Dat bedrag kan worden berekend. En dat heet een draagkrachtberekening.

Wat kan de draagkracht vergroten?

De draagkracht bestaat uit dingen die ervoor zorgen dat je sterker bent. Ook hier kan van alles onder vallen. Deze voorbeelden vergroten meestal iemands draagkracht: voldoende tijd voor rust en ontspanning

De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn dan met elkaar in evenwicht. De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken. De draagkracht wordt bepaald door jouw mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan.

Wanneer spreken we van draagkracht en belastbaarheid?

Wanneer de eisen die aan je worden gesteld of die je aan jezelf stelt, overeenkomen met wat je aankunt, spreken we van gezonde spanning of gezonde stress. De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn dan met elkaar in evenwicht. De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken.