Wat als je liegt over je diploma?

Wat als je liegt over je diploma?

Het bilan. Als een sollicitant foutieve of misleidende informatie heeft gegeven zoals het behalen van een diploma, dan mag je hem ontslaan om dringende reden. Als de informatie niets te maken heeft met de functie, maar wel met zijn persoon, dan geldt die regelgeving niet.

Kan een werkgever achterhalen of je diploma?

Alleen de diplomahouders zelf, onderwijsinstellingen en enkele overheidsinstanties hebben toegang tot het diplomaregister. Als werkgever heb je dus geen rechtstreekse toegang tot de diplomagegevens van een werknemer of sollicitant. Je kunt er naar vragen bij de sollicitant waarvan je de diploma’s wilt checken.

Waarom wil mijn nieuwe werkgever mijn loonstrookje zien?

‘ Het lijkt steeds vaker voor te komen: werkgevers die vragen om een salarisstrook van de huidige of meest recente werkgever. Voor de werkgever handig, want hij kan in een oogopslag zien wat het bruto maandsalaris van de sollicitant is en daar zijn salarisvoorstel op baseren.

Wat gebeurt er als je liegt op je cv?

Ook zo’n ‘klein’ leugentje kan grote gevolgen hebben. Liegen op je cv is riskant: je neemt daarmee het risico dat je werkgever er vroeg of laat toch wel achter komt. Met als gevolg: gezichtsverlies, imagoschade of zelfs ontslag. Op meer dan de helft van de cv’s blijken onwaarheden voor te komen.

Kan ik mijn diploma opvragen?

Als u uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt bent, kunt u een uittreksel aanvragen van uw diplomagegevens. Dit kan digitaal of op papier. U vraagt het document aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan ook als u een andere naam hebt gekregen of van geslacht bent veranderd.

Wat is een recente salarisstrook?

Het is niet de standaard, maar het komt wel met regelmaat voor: werkgevers die om een recente salarisstrook vragen. De potentiële werkgever kan op basis van een loonstrook een salarisvoorstel doen, maar veel werknemers willen bij een nieuwe baan graag meer verdienen dan bij hun vorige.

Hoe onderhandelen over salaris nieuwe baan?

Salarisonderhandeling bij nieuwe baan

  1. Onderhandel pas over het salaris na het aanbod van de baan.
  2. Doe geen mededelingen over je laatste salaris.
  3. Zeg niets over salariswensen.
  4. Laat de werkgever bieden.
  5. Verwerp het eerste bod.
  6. Vraag het hoogst verdedigbare salaris.
  7. Noem een bandbreedte.
  8. Gebruik de ACA-methode.