Waarom worden littekens rood?

Waarom worden littekens rood?

Het litteken gaat woekeren en blijft dus doorgroeien. Afwijkende littekens ontstaan meestal ongeveer 6 weken nadat de wond gesloten is. Ze zijn te herkennen aan een verdikking van het litteken en een (fel)rode (of paarse) kleur. Deze kleur ontstaat omdat het lichaam meer bloed naar die plek aan het sturen is.

Kan een litteken rood blijven?

Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt. Wanneer het litteken rood blijft, kan het om een hypertrofisch of keloïd litteken gaan.

Wat zijn hypertrofische littekens?

Een hypertrofisch litteken ontstaat als de genezing in de eerste maanden te actief is. Daardoor blijft het litteken langer rood, jeukt het langer en is het zelfs verdikt. Een hypertrofisch of keloïd litteken kan op verschillende manieren worden behandeld. Bij een keloïd litteken is de normale genezing volledig ontremd.

Waarom wordt een litteken paars?

Ten opzichte van de normale huid is de doorbloeding in een litteken soms sterker, waardoor een litteken er rood of paars uit kan zien. Vaak is dit tijdelijk. KORTOM: Ten opzichte van de normale huid is de doorbloeding in een litteken soms sterker, waardoor een litteken er rood of paars uit kan zien.

Wat te doen bij een ontstoken hechting?

Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.

Wat te doen bij ontsteking wond na operatie?

Neem onmiddellijk contact op met uw arts of verpleegkundige wanneer symptomen van een wondinfectie zich voordoen, zoals: roodheid, pijn, wondlekkage of koorts.