Inhoudsopgave
Waarom tekort zeecontainers?
Zeecontainers zijn er ook al te weinig. Aan het begin van de coronacrisis raakte het vervoer van en naar China, waar veel producten en onderdelen voor Europa worden gemaakt, ontregeld. Havens sloten en zeecontainers kwamen op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Veel containerschepen werden uit de vaart gehaald.
Waarom containers zo duur?
Het herstel van de wereldhandel dat halverwege 2020 sneller inzette dan verwacht zorgde voor een capaciteitstekort in het zeetransport. Daardoor stegen de prijzen van zeecontainers fenomenaal: van pak ‘m beet 2000 dollar (1700 euro) per stuk in november 2020, tot bijna 14.000 dollar deze maand.
Wie is eigenaar van Ever Given?
Shoei Kisen Kaisha, de Japanse eigenaar van het containerschip Ever Given, rekent erop met honderden of duizenden schadeclaims te maken te krijgen. Het containerschip blokkeerde in maart bijna een week het belangrijke Suezkanaal.
Wat kost Ever Given?
540 miljoen dollar en een nieuwe sleepboot. Dat is wat de Suez Canal Authority (SCA) volgens de Middle East News Agency (Mena) ontvangt bij wijze van compensatie voor de schade die de stranding van de ‘Ever Given’ zou hebben veroorzaakt.
Waarom geen containers?
Door een groot gebrek aan zeecontainers zit de wereldhandel in de knel. Dat leidt nog niet tot lege schappen. Maar de consument moet misschien wel langer wachten op de loungebank voor in de tuin. Wereldwijd zijn er 180 miljoen containers.
Wie is de eigenaar van containerschip Evergreen?
De Ever Given is een containerschip van het Evergreen 20.000 TEU-type in beheer van Evergreen Marine en eigendom van een dochteronderneming van Shoei Kisen Kaisha, dat weer een onderdeel is van Imabari Zosen Kabushiki-kaisha, waar het schip in 2018 werd gebouwd.
Wat kost een doorvaart Suezkanaal?
Een gemiddeld groot containerschip betaalt zo’n 750.000 euro aan tolgeld voor een passage door het Suezkanaal. Vorig jaar bracht het kanaal de Egyptische economie zo 5,61 miljard dollar bij.
Hoeveel kost doorvaart Suezkanaal?
Maersk Line maakt jaarlijks 1430 enkele reizen door het Suezkanaal, de gemiddelde prijs per doorsteek bedraagt 470.000 dollar, wat erop neerkomt dat ’s werelds grootste containerrederij jaarlijks bijna 700 miljoen dollar aftikt om het kanaal te gebruiken.
Waar zijn de lege containers?
Nog steeds is er geen écht tekort aan containers. Ze zijn er wel, leggen marktdeskundigen uit, ze bevinden zich alleen op de verkeerde plek. Ze staan stof te vangen in Amerikaanse en Europese havens. Ze zijn nodig in Azië, de fabriek van de wereld, waar de opslagloodsen uitpuilen.