Waarom springt glas?

Waarom springt glas?

Tijdens het afkoelen ontstaat er spanning in het glas en kristalliseren de aanwezige NiS-moleculen. De druk die deze kristallen uitoefenen, kunnen het glas doen breken. Dit verschijnsel kan zelfs na een aantal weken nog optreden. Tijdens het productieproces van Safety Glass ontstaan uiteraard ook foutieve producten.

Kun je kokend water in een glas doen?

Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.

Kan glas zomaar springen?

NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren. Nu is het harden van glas een proces waarbij het glas behoorlijk wordt verhit ( ± 700 °C). Tijdens het afkoelen ontstaat er spanning in het glas en kristalliseren de aanwezige NiS-moleculen. De druk die deze kristallen uitoefenen, kunnen het glas doen breken.

Wat betekent het als je veel glas breekt?

Het breken van het glas staat voor de onbreekbaarheid van een huwelijk, een huwelijk kan niet worden verbroken, net zo min als dat een kapot glas weer heel gemaakt kan worden. Het ritueel van glas stuk gooien of vertrappelen zou al dateren van de vijfde eeuw vóór Christus.

Waardoor gaat dubbel glas lek?

Hoe ontstaat lek dubbel glas? Een lek in dubbel glas ontstaat meestal omdat het kader dat de twee glasbladen aan elkaar houdt niet meer luchtdicht is. Daardoor kan er vocht tussen het isolatieglas komen. Het droogmiddel dat in het kader zit raakt verzadigd met vocht en het dubbel glas gaat condenseren.

Kan dubbelglas barsten?

Een thermische breuk treed op als een deel van het glasblad veel warmer wordt dan een ander “aangrenzend” deel. Hierdoor ontstaat er in het glasblad spanning die op een gegeven moment kan resulteren in een barst. Deze barst begint altijd aan de zijkant van het glas en staat hier loodrecht op.

Kan gehard glas spontaan breken?

Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen door middel van een Heat Soak test worden aangetoond.