Waarom mag men in de industrie geen metalen veiligheidshelm gebruiken?

Waarom mag men in de industrie geen metalen veiligheidshelm gebruiken?

Veiligheidshelmen zijn soms vervaardigd van materialen die gevoelig zijn voor een bepaalde chemische aantasting. In bijvoorbeeld markeerstiften en sommige lijmsoorten zitten soms bepaalde chemische stoffen die de helmen aan kunnen tasten.

Waarom een bouwhelm?

Veiligheidshelmen beschermen de drager tegen hoofdletsel. Deze helmen worden gebruikt op werkplekken en andere locaties waar mogelijk voorwerpen naar beneden kunnen vallen. De veiligheidshelm beschermd de drager tegen letsel ten gevolge van deze vallende voorwerpen.

Wat is de levensduur van een veiligheidshelm?

Helmen zijn er in vele materiaalsoorten die allemaal een eigen levensduur hebben. Zo heeft een helm gemaakt van polyethyleen (PE) een levensduur van 3 jaar terwijl een helm gemaakt van ABS-polymeriaat (ABS), polyamide (PA) of polycarbonaat (PC) 5 jaar mee gaat.

Hoe draag je een bouwhelm?

De hoofdband van de bouwhelm dien je traploos te kunnen verstellen en zijn voorzien van met leer bekleed linnen. De brede hoofdband moet zowel horizontaal als verticaal direct tegen je hoofd te liggen. Het binnenwerk van de bouwveiligheidshelm moet een zweetband hebben die tegen je voorhoofd rust.

Is een helm verplicht op de bouw?

In de bouw, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in veel productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. De verplichting om een helm te dragen worden aangegeven door een rond blauw bord, met daarop een witte afbeelding van een helm.

Waar is een veiligheidshelm van gemaakt?

Veiligheidshelmen kunnen zijn gemaakt van verschillende materialen. Bijvoorbeeld van thermoplastische kunststoffen zoals polyethyleen, polyamide en polycarbonaat. Of van thermoharders of duroplasten zoals textielfenol, glasvezelpolyester en gelaagd materiaal.

Waar staat productiedatum helm?

De productiedatum van een helm is eenvoudig te achterhalen. Vaak staat die in de fabrieksdocumentatie die je bij aankoop van de helm krijgt. De productiedatum is ook altijd te vinden aan de binnenkant van de schaal, onder het polystyreen (piepschuim). Is je helm ouder dan zeven jaar, dan is vervangen verstandig.

Welke kleur helm in de bouw?

Helm-kleuren betekenis: Witte Helmen: Helmen voor ingeneurs, managers, leidinggevenden en voormannen. Blauwe Helmen: Helmen voor elektriciens, Timmerlieden andere technici. Rode Helmen: Helmen voor brandweerlieden. Groene Helmen: Helmen voor veiligheidsofficiers (ARBO).

Wat is hoofdbescherming?

Hoofdbescherming is een verzamelnaam voor veiligheidshelm, bouwhelm, werkhelm, werfhelm en de stootpet. De meest gebruikte benaming is veiligheidshelm of bouwhelm.

Wat is een Stootpet?

Een stootpet is voornamelijk gemaakt om je hoofd te beschermen tegen stoten. De veiligheidshelm gaat nog een stapje verder, naast bescherming tegen het stoten van je hoofd, behoedt de helm je ook voor andere gevaren. Als er dus veel gevaar is voor vallende objecten, dan kan je beter voor een helm kiezen.