Waarom een echo van de lever?

Waarom een echo van de lever?

Iedereen met een leverziekte krijgt een echo van de lever. Hiermee onderzoeken we verschillende eigenschappen van de lever, zoals: doorstroming van bloed, de aanwezigheid van gezwellen of cirrose en of er vocht in uw buik, galwegen en blaas zit.

Wat gebeurt er bij een echo van de buik?

De radioloog of laborant zet een echokop (soort microfoon) op uw buik en beweegt hem heen en weer. De echokop zendt geluidsgolven uit. Een computer zet de geluidsgolven om in beelden. Een echo doet meestal geen pijn en is niet schadelijk.

Waarom echo van blaas en nieren?

Met een echografie kunnen de nieren, de urineleiders en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie, verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Ook geeft een echografie een afbeelding van de blaas en de prostaat.

Hoe lang duurt een echo van de lever?

Zo probeert hij een beeld te krijgen van de te onderzoeken organen. Het kan voorkomen dat je tijdens het onderzoek van houding moet veranderen om zo een beter beeld te krijgen. Afhankelijk van wat er onderzocht moet worden, duurt het onderzoek 10-30 minuten.

Hoe gebeurt een echo van de nieren?

U gaat op een behandelbed liggen en ontbloot uw onderbuik. De onderzoeker brengt eerst een gel aan op de huid van uw buik en plaatst dan het echoapparaat op de huid. Zo worden de nieren in beeld gebracht. Het onderzoek is niet belastend of pijnlijk en duurt niet langer dan 5 minuten.

Kan huisarts een echo maken?

Echografisch onderzoek bij uw eigen huisarts Een echo-onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij een vertrouwde huisarts. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.

Welke arts maakt een echo?

Het onderzoek gebeurt meestal door een radioloog, gynaecoloog of uroloog. Huisartsen kunnen een beperkt aantal echografische onderzoeken doen, als zij hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd.