Waarom blauwe kentekenplaten?

Waarom blauwe kentekenplaten?

De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto’s, bedrijfsauto’s en motoren) met een ‘datum eerste toelating’ (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

Welke kleur is Nederlands kenteken?

De Nederlandse kentekenplaat is geel met een zwart kader. Het heeft ook een blauw vlak voor het EU-symbool en het NL-teken. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken.

Waarom heeft Nederland een geel Kentekenbord?

Waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel? Vanwege de veiligheid: gele kentekenplaten met zwarte tekens zijn ’s nachts beter leesbaar dan de donkerblauwe met witte tekens die vroeger gangbaar waren. De eerste gele platen konden in 1975 op vrijwillige basis worden aangevraagd.

Heb je een rijbewijs nodig voor een blauw kenteken?

Om een brommer met een blauw kenteken te besturen moet u minimaal 16 jaar oud zijn en beschikken over een brommer rijbewijs (AM) of autorijbewijs (B). Het afsluiten van een verzekering is verplicht.

Wat kost een blauwe kentekenplaat?

Het aanvragen van een blauw kentekenplaat kan via de RDW en via de FEHAC worden gedaan. Wij raden u wel aan om eerst te informeren bij de RDW of uw oldtimer ook écht in aanmerking komt voor een blauw kentekenplaat voordat u deze procedure opstart. De kosten voor dit proces bedragen ongeveer €40,00.

Wat is de kleur van mijn auto?

Iedere auto heeft een eigen kleurcode. Deze kleurcodes zijn internationaal bepaald. Je kunt de code vinden in je onderhoudsboekje én op een VIN-sticker (voertuig identificatienummer) die op meerdere plekken in je auto is geplakt.

Is een kenteken aan de voorkant verplicht?

Bij motorrijtuigen op meer dan drie wielen, met uitzondering van bromfietsen, moeten de kentekenplaten zijn aangebracht aan de voor- en achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.

Welk land heeft een geel kenteken?

Natuurlijk zijn er een paar andere landen met (deels) gele platen, maar afgezien van de kleinere landen Luxemburg en Cyprus heeft geen enkel ander Europees land aan voor- en achterzijde gele platen.

Waarom hebben auto’s een kenteken?

#1: kentekens identificeren de auto Een eerste reden om kentekens te gebruiken, is de mogelijkheid om een auto te kunnen identificeren. Zonder kenteken zou je nooit weten welke auto van jou is, als twee identieke modellen naast elkaar geparkeerd staan. Ook andere kunnen je auto aan het kenteken identificeren.