Inhoudsopgave
Waarom baksteen gebruiken?
Een baksteen: is bestand tegen hoge druk en vorst. krimpt niet en zet niet uit bij temperatuurschommelingen. kan warmte heel goed vasthouden en afgeven aan haar omgeving. is herbruikbaar of recyclebaar.
Waarom is baksteen duurzaam?
Bakstenen op zich zijn milieuvriendelijk, vooral als ze gecertificeerd zijn met keurmerken zoals DUBOkeur®, natureplus of C2C. De 4 elementen die nodig zijn voor de productie: klei, zand, water en vuur, worden lokaal gewonnen. Bakstenen bevatten geen toxische stoffen en zijn oneindig recycleerbaar.
Is steen duurzaam?
Uit onderzoek van ingenieursbureau Tauw blijkt dat bouwen met bakstenen milieuvriendelijker is dan bouwen met beton. De gebakken stenen veroorzaken minder CO2-uitstoot en hebben een lange levensduur.
Is baksteen circulair?
Je kan op verschillende manieren een circulaire gevel met baksteen maken. Er zijn al verschillende systemen op de markt. Onder een circulaire baksteengevel verstaan we een gevel die na afbraak elders weer heropgebouwd kan worden om opnieuw als gevel te fungeren.
Waarom is natuursteen duurzaam?
Natuursteen heeft een zeer lange levensduur, is vrij mode ongevoelig. Bovendien kan Natuursteen nog weer gerenoveerd worden na heel lang gebruik.
Wat is duurzamer hout of steen?
Voor het verwarmen en koelen van een houten gebouw is namelijk meer energie nodig dan bij de betonnen variant. Bij een woning van hout zorgen alleen al de extra verwarming en koeling in vijftien jaar tijd voor net zoveel CO2-uitstoot als de productie van het beton voor een vergelijkbare woning.
Is baksteen biobased?
Van oudsher traditioneel “Ondanks dat er nu voornamelijk met beton en bakstenen wordt gebouwd, werden woningen vroeger gemaakt van biobased materialen, zoals leem, stro en modder. Met biobased materialen bedoelen we materialen die in de natuur groeien en biologisch afbreekbaar zijn.
Wat is droog stapelen?
Gevels met baksteen kunnen ook zonder mortel of lijm worden opgetrokken. Er is dan wel een traditioneel gevelbeeld maar dat komt op een verrassend en innovatief andere wijze tot stand. Dit rechtstreeks, zonder mortel of lijm los op elkaar stapelen van gevelbakstenen wordt ‘droogstapelen’ of ‘droogstapelwerk’ genoemd.