Inhoudsopgave
Waar zit allemaal zoethout in?
Zoethoutwortelextract en dus glycyrrhizine, komt voor in verschillende producten:
- Drop en dropwater.
- Biersoorten met dropsmaak.
- Bepaalde kruidenthee, zoals zoethoutthee en sterrenmix.
- Likeuren, zoals pastis en sambuca.
- Kauwgom met dropsmaak.
- Hoestdrank met dropsmaak.
- Keelpastilles met dropsmaak.
- Tabak.
Is zoethout goed?
Het zou werken tegen verkoudheid, keelpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid, virale infecties en chronische Hepatitis C. Volgens het Voedingscentrum zijn er inderdaad aanwijzingen dat zoethout werkt tegen ontstekingen en virussen, maar hard wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet.
Wat zijn de antioxidanten in zoethout?
In zoethout zijn belangrijke plantaardige voedingsstoffen terug te vinden waaronder tal van sterke antioxidanten zoals: Glycyrrhizin: of glycyrizine zuur is veruit de meest voorkomende planten verbinding in zoethout en zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Liquiritin: dit antioxidant zorgt mee voor de gele kleur van zoethoutwortel.
Wat zit er in zoethout?
In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zo zoet is als suiker maar geen nadelige effecten heeft op het gebit. Zoethout wordt gebruikt als smaak- of geurstof in tabak, drank, drop, voedsel en cosmetica.
Wat is Zoethout in de handel?
Zoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra, een plant die van oorsprong voorkomt in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië. Inmiddels is de niet-bedreigde plant wereldwijd te vinden.
Wat is de verwerking van zoethoutwortel?
Zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven en dit kan tot klinisch significante hypertensie leiden. De industriële verwerking van de zoethoutwortel werd mogelijk nadat de Italiaan Giorgio Amarelli er in 1731 in slaagde om het sap uit de wortel tot drop te verwerken.