Inhoudsopgave
Waar wordt Griekse feta van gemaakt?
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, ‘witte kazen’ zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Wat betekent saganaki?
Saganaki (Grieks: σαγανάκι) is een kaasgerecht dat genoemd is naar het pannetje waarin de kaas gebakken wordt. Als kaas wordt in dit gerecht meestal kefalograviera, kasseri of kefalotyri gebruikt. De kaas wordt gebakken tot hij gesmolten is en er zich een korstje gevormd heeft.
Is feta Grieks of Turks?
Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk.
Wat is Shrimp Saganaki?
Saganaki is een traditioneel Grieks gerecht wat in de basis een gerecht is van gebakken kaas die in een sagani pan wordt bereid. Dit is een kleine koekenpan met dikke bodem waarin de kaas gebakken wordt.
Wat voor soort kaas is Apetina?
Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten. Daarom noemen veel producenten hun kaas tegenwoordig ‘witte kaas’, zoals ook Apetina.
Waar valt feta onder?
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is witte kaas gemaakt van schapenmelk, koemelk of geitenmelk. Het behoort tot de familie van witte kazen waar onder meer ook de Griekse kaas feta toebehoort. De kaas wordt meestal ongerijpt verkocht maar je hebt ook oudere varianten die sterker van smaak zijn.
Is het feta of feta?
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom ‘mediterrane kaasblokjes of ‘witte kaas’.