Waar komt het woord appel vandaan?

Waar komt het woord appel vandaan?

Het woord appel werd al in het Middelnederlands gebruikt voor de vrucht van de Appelboom, die in de volkstaal ook Appelaar wordt genoemd. Peer en Perenboom zijn afgeleid van het Latijnse pirus voor de boom en pirum voor de vrucht van de Perenboom, die ook Perelaar wordt genoemd.

Waar staat de naam Pieter voor?

Pieter is de Nederlandse spelling van de Engelse jongensnaam Peter. Deze twee namen worden ongeveer hetzelfde uitgesproken en zijn afgeleid van Petrus. Deze naam komt van het Griekse ‘petra’ dat ‘rots’ betekent, als een symbool van vastheid en betrouwbaarheid.

Wat betekent Alkmaar?

De naam Alkmaar is een samenstelling van het oudnederlandse woord mere (=meer) of mare (=waterloop). Aangaande het woord alk bestaan er verschillende opvattingen. De huidige opvatting gaat uit van alk (=een vogelsoort) of het oude woord alke (=modder).

Waar is een appel van gemaakt?

De appel is de vrucht van de plant Malus domestica uit de rozenfamilie (Rosaceae). De appel is er in veel smaken, van friszuur tot zoet. Hij wordt vaak rauw genuttigd, maar hij wordt ook veel toegepast in de keuken in bijvoorbeeld appeltaart of als garnering op pannenkoeken.

Is Pieter een Friese naam?

De naam wordt soms ook afgekort tot Piet. De Friese variant van Pieter wordt soms geschreven als “Piter”.

Waar komt de naam Alkmaar vandaan?

De stad staat bekend als “de kaasstad”. Van begin april tot eind september wordt wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden. Een inwoner van Alkmaar heet een Alkmaarder, maar wordt in de volkstaal kaaskop genoemd….Alkmaar.

Plaats in Nederland
Inwonersnaam Alkmaarder
– Bijnaam Kaaskop
Overig
Postcode 1800–1827

Hoe komt Alkmaar aan zijn naam?

De naam Alkmaar (Alcmaria) wordt al genoemd in een 10e-eeuwse aantekening over een schenking door Dirk I van Holland (graaf). In deze tijd viel Alkmaar onder de parochie Heiloo. In 1038 kreeg de nederzetting een eigen rechtsgebied. Alkmaar kreeg de stadsrechten op 11 juni 1254 van Willem II van Holland.

Wat betekent het woord appel?

Appèl heeft verschillende betekenissen. De bekendste zijn: ‘hoger beroep’, ‘sein om zich te verzamelen’ en ‘reclamering, melding van een overtreding’ (bijvoorbeeld in de sport).