Inhoudsopgave
Waar komt de tomaat van oorsprong vandaan?
De tomaat heeft zijn oorsprong in Zuid-Amerika, in het gebied rond de Andes. Dat is in het huidige Peru, Bolivia, Noord Chili en Ecuador. Daar werden de tomaten gekweekt door de plaatselijke bewoners zoals de Inca’s en Azteken. De tomaten waren toen niet groter dan kersen.
Waar komen de meeste tomaten vandaan?
China is de grootste tomatenproducent ter wereld met 56.423.811 ton productievolume per jaar. India komt op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 18.399.000 ton. Nederland staat met 900.000 op 22.
Waar komen Roma tomaten vandaan?
Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades. Waar komt de romatomaat vandaan: Vroeger uit Frankrijk, maar nu worden ze overal geteeld.
Welk land exporteert de meeste tomaten?
Wereldwijd is Nederland naar waarde veruit de grootste exporteur, nr. 2 in hoeveelheid Tomaten is wereldwijd gezien bij verse groenten en fruit na bananen het tweede exportproduct. Althans naar waarde gezien. Vorig jaar werd er voor een waarde van ruim 7 miljard euro aan (verse) tomaten uitgevoerd.
Hoe oud zijn tomaten?
Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes, “pomo d’oro”( Italiaans voor “gouden appel”), eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.
Wat is een Struiktomaat?
Wat is een struiktomaat Een struik tomaat is een zelf toppende tomaat. Dit houdt simpelweg in dat als de plant zijn maximale hoogte heeft bereikt hij stopt met groeien. Veel struiktomaten zijn compact en erg geschikt voor het kweken van tomaten op het balkon of in potten in je tuin.
Hoe zagen tomaten er vroeger uit?
De tomaten die toen gecultiveerd werden waren absoluut niet rond en/of rood, maar gelig met de meest ongelijke vormen. Door de jaren heen ging men bewust of onbewust selecteren op diverse vormen en types. In de beginjaren toen de tomaat nog geen bekendheid had, beschouwde men deze groente dan ook als een siergewas.