Waar beslist een OR over?

Waar beslist een OR over?

Initiatiefrecht ondernemingsraad De OR mag de ondernemer ongevraagd voorstellen doen over alle sociale, organisatorische, financiële en economische zaken. Voordat de ondernemer over het voorstel beslist, moet deze minstens 1 keer met de OR overleggen.

Wat staat er in een adviesaanvraag?

Adviesaanvraag definities Officieel stuk waarin de bestuurder de OR om advies vraagt. Dit is min of meer de kern van het OR-werk: het geven van adviezen. Het ontvangen van een adviesaanvraag betekent niet dat de directeur ook écht wil weten wat u ervan vindt.

Wat is het verschil tussen een vakbond en ondernemingsraad?

De ondernemingsraad behartigt de belangen van alle werknemers én heeft oog voor de belangen van de organisatie. De or overlegt daarover op grond van de WOR met de directie. De vakbonden richten zich primair op de eigen leden in de organisatie of in de sector, maar doen dat met een bredere blik naar alle werkenden.

Welke onderwerpen OR?

Over welke onderwerpen heeft de OR adviesrecht?

  • overdracht zeggenschap van (een deel van) de onderneming.
  • het overnemen of afstoten van de zeggenschap over een andere onderneming.
  • beëindiging van onderdelen van de onderneming.
  • belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming.

Hoe heet het recht om te beslissen over ontslag?

Over sommige voorstellen van de werkgever heeft de ondernemingsraad adviesrecht. Dat gaat over belangrijke voorgenomen besluiten op bedrijfsorganisatorisch, -economisch of financieel terrein. De ondernemingsraad heeft adviesrecht over de voorgenomen benoeming of het ontslag van de bestuurder van de onderneming.

Is een vakbond een onderneming?

Je hebt misschien al eens gehoord van de syndicale delegatie, het Comité PB en de Ondernemingsraad. Maar wat doen ze juist? En wat is het verschil? De vakbondsafvaardiging of syndicale delegatie is de motor van de vakbond in een onderneming.

Wat houdt het initiatiefrecht in?

Tweede Kamerleden hebben het recht om zelf een voorstel voor een wet aan de Tweede Kamer aan te bieden: het recht van initiatief. Een dergelijk voorstel wordt op vrijwel dezelfde wijze behandeld als wetsvoorstellen die door de regering worden ingediend.