Kunnen eekhoorns goed zien?

Kunnen eekhoorns goed zien?

De eekhoorns kunnen wel goed zien, maar niet alle kleuren. Ze zien alleen grijze tinten, alleen de kleur geel kunnen ze wel zien. Eekhoorns kunnen wel goed ruiken. Ze kunnen wel hun begraven voedsel terug vinden door over de grond te snuffelen.

Wat vinden eekhoorns lekker?

Eekhoorns zijn omnivoren. Dat betekent dat hun ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.

Hoe slim is een eekhoorn?

Dat geldt zeker voor de eekhoorn. Het kleine, maar slimme knaagdier is zich heel goed bewust van zijn omgeving en kan die ook misleiden. Eekhoorns leggen kort voor de winter een wintervoorraad aan. Ze graven allemaal kleine gaten en stoppen daar delen van hun voedsel in.

Waar komt de eekhoorn voor?

De eekhoorn komt in grote delen van Nederland voor, vooral in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Ook in de duinen van Noord- en Zuid-Holland komen eekhoorns voor. Tussen 1960 en 1970 brak een virusziekte uit waardoor de eekhoorn in het hele land zeldzaam werd. Na 1970 heeft herstel plaatsgevonden.

Wat zijn de nesten van een eekhoorn?

Ze wisselen sowieso af tussen 4 à 5 nesten, wat niet enkel minder vlooien oplevert, maar ook de kans kleiner maakt dat ze ontdekt worden door een roofdier. De Nederlandse naam eekhoorn en het Duitse ‘Eichhörnchen’ laten vermoeden dat de soort vooral eikels zou eten.

Hoe verstoppen eekhoorns hun voedsel?

Eekhoorns verstoppen voedsel in de grond maar ook in boomholtes of de oksel van een boomstam. De plek waar ze hun voedsel hebben verstopt (slechts enkele noten bij elkaar) kunnen ze dankzij hun reukvermogen weer opsporen. Doordat eekhoorns echter niet alle voedsel terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.

Kunnen eekhoorns ruiken?

In de winter kunnen ze de noten terug vinden door met hun sterke neus over de grond heen te ruiken.

Hoe groot is een eekhoornnest?

Een eekhoornnest is rond met een diameter van dertig centimeter, en bevindt zich in een boom, op minstens zes meter hoogte, vlak bij de boomstam. Soms wordt een nest op een tak gemaakt, of in een holle boom. De buitenste zijde van het nest wordt gemaakt van twijgen, en de binnenzijde wordt bekleed met mos en gras.

Wat is een eekhoorn nest?

De eekhoorn maakt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant opgetrokken uit twijgen en bladeren, en de binnenzijde zacht bekleed met gestripte bast, mos en gras. Het zijn bollen, ca. 30 cm in diameter. In boomholtes en nestkasten is de zachte binnenlaag meestal voldoende, zeker als er maar weinig plaats is.