Kun je soja in Nederland telen?

Kun je soja in Nederland telen?

Kun je soja telen in Nederland? Soja is goed in Nederland te telen maar er zijn wel rassen nodig die zijn aangepast aan het Noordwest Europese klimaat. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd er al op kleine schaal geteeld in Nederland maar dat bleek nog niet zo succesvol.

Hoeveel hectare was in 2013 2014 nodig om soja te kunnen verbouwen?

In 2013/2014 was er in totaal 113 miljoen hectare nodig voor het verbouwen van soja.

Waar komt soja voor menselijke consumptie vandaan?

Brazilië, Argentinië en de VS zijn de grootste leveranciers van soja aan Nederland. Kleinere hoeveelheden komen uit Paraguay, Canada, China, India of Europese landen zoals Italië. Omdat de vraag naar soja wereldwijd stijgt neemt ook de productie in snel tempo toe.

Waar verbouwen ze soja?

Soja wordt voornamelijk geteeld in Noord- en Zuid-Amerika. De sojateelt in Zuid-Amerika gaat gepaard met ontbossing, verlies aan biodiversiteit en gebruik van desastreuze bestrijdingsmiddelen. De wereldwijde productie van soja neemt toe. In 2015 was de totale sojaproductie ca.

Hoe kweek je soja?

Sojabonen hebben een warme bodem nodig om goed te kiemen. Je kan daarom onder glas voorzaaien eind april en mei. Rechtstreeks zaaien kan pas vanaf ongeveer half mei. De bodem moet minstens 15°C zijn om goed te kiemen, en liefst nog warmer.

Hoe verbouw ik soja?

Het zijn struikbonen die zonder steun kunnen groeien. Leg ze bij nat weer en geef indien nodig de 1e weken water. Je hebt voor een sojaboon plant die in rijen zaait een ruimte nodig van 5 tussen de boon x 20 cm tussen de rijen. Sojabonen hebben geen bemestte tuinaarde nodig.

Hoe duurzaam is de soja in onze vlees en melkvervangers?

Voor één kilogram geïsoleerde sojaproteïnes gebruikt men 3,6 kilogram fossiele brandstof, wordt bijna 40.000 liter water verbruikt en 20 kg CO2 uitgestoten. Daarmee heeft het een grotere milieu-impact dan kippen- en varkensvlees en een even grote impact als rundvlees.

Hoeveel soja voor 1 kg vlees?

Een koe of kip verwerkt het voedsel tot vlees, maar heeft daarbij ook energie nodig om te leven. Daardoor levert een kilo soja geen kilo vlees op. Elke kilogram vlees vraagt gemiddeld om zo’n vijf kilo aan plantaardige producten.

Hoeveel soja voor menselijke consumptie?

Soja vooral gebruikt voor veevoer De meeste sojaconsumptie is dan ook indirect: mensen ‘consumeren’ soja, omdat ze dierlijke producten eten die van dieren komen die soja gegeten hebben. Als je deze indirecte consumptie meetelt, consumeert de gemiddelde Europeaan 61 kg soja per jaar.

Waar komen vleesvervangers vandaan?

De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof, vaak in combinatie met eiwitten uit bijvoorbeeld tarwe of ei. Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten, maar bevatten ook veel verzadigde vetten en zout. Net als bewerkt vlees maakt dat veel vegaproducten minder gezond.

Waar komt soja voor vleesvervangers vandaan?

De soja die we in Nederland gebruiken voor niet direct menselijke consumptie komt vooral uit Zuid-Amerika en zorgt voor allerlei problemen. Vooral in Brazilië, waar bossen en savannes plaats moeten maken voor de productie van soja. In het Amazone-regenwoud wordt 6.000 km2 per jaar gekapt.

Waar wordt soja verbouwd in Europa?

De grootste groei van het soja-areaal in de EU komt voor rekening van Italië en Roemenië. Voor Italië wordt het teeltoppervlakte inmiddels geschat op 295.000 hectare. Dat is 15 procent meer dan in 2020.