Kan PTSS verdwijnen?

Kan PTSS verdwijnen?

PTSS kan op alle leeftijden ontstaan, want mensen kunnen op alle leeftijden een psychotrauma meemaken. Een PTSS gaat bijna nooit vanzelf over. Er is vrijwel altijd een behandeling nodig om van de klachten af te komen.

Heb ik complexe PTSS?

Complexe PTSS heeft dezelfde symptomen als PTSS, maar heeft daarnaast ook nog andere symptomen. Naast vermijding, herbeleving en spanning is er ook sprake van dissociatieve momenten. Dat betekent dat bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst.

Kun je genezen van complexe PTSS?

Is PTSS te genezen? Ja, er zijn verschillende behandelwijzen voor PTSS. Bijvoorbeeld stapsgewijs en onder begeleiding de schokkende gebeurtenis onder ogen zien. En door gesprekken over de traumatische ervaring te voeren slijt het gevoel wat die ervaring nog oproept.

Wat is een PTSS stoornis?

PTSS is een stoornis die ontstaat na een psychisch trauma dat je niet goed kunt verwerken. Hierdoor houd je lang lichamelijke en psychische stressklachten na het trauma. Acute en chronische PTSS. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische PTSS. Je hebt acute PTSS als je klachten één maand aanhouden.

Welke behandelingen zijn effectief voor PTSS?

Ook Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS ( BEPP) en Narratieve Exposure Therapie ( NET) zijn effectief bewezen behandelingen voor PTSS. Nieuwe professionele behandelvormen zijn onder andere het online aanbieden van behandeling (e-health) en exposurebehandeling met virtual reality.

Waarom valt PTSS onder de angststoornissen?

In de DSM-5 valt PTSS niet meer onder de angststoornissen, maar is de stoornis ondergebracht in een nieuwe stoornisgroep: de trauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Ruud Jongedijk legt in zijn artikel ‘De Posttraumatische Stressstoornis in de DSM-5’ uit waarom hiervoor is gekozen en welke stoornissen binnen deze nieuwe groep vallen.

Behandeling en advies bij PTSS Bij de meerderheid van de mensen verdwijnen de klachten zonder behandeling. Vaak is verstrijken van de tijd, of de steun van familie en vrienden voldoende. Behandeling van PTSS doe je als de klachten niet vanzelf verminderen en ook na verloop van tijd niet overgaan.

Hoe kan je van PTSS afkomen?

Behandelingen die vaak goed werken zijn TG-CGT (Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie), Imaginaire Exposure, en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Ook BEPP (Beknopte Eclectische Psychotherapie) en NET (Narratieve Exposure Therapie) zijn goede behandelingen tegen PTSS.

Wat maakt PTSS erger?

Hoe langer PTSS duurt, hoe erger je klachten vaak worden. Je voelt je lichamelijk en geestelijk steeds slechter, je spreekt steeds minder met mensen af en je krijgt meer en meer last van negatieve gedachten. Ook vind je het steeds moeilijker om naar de toekomst te kijken. Je blijft dus vaak in het verleden hangen.

Hoe lang duurt herstel van PTSS?

Een PTSS gaat bijna nooit vanzelf over. Er is vrijwel altijd een behandeling nodig om van de klachten af te komen. Meer dan de helft van mensen met een PTSS heeft zonder behandeling na vijf jaar nog steeds ernstige klachten.