Inhoudsopgave
Kan je glutenintolerantie krijgen op latere leeftijd?
Coeliakie komt bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen. De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar.
Hoe ontwikkel je een glutenintolerantie?
Hoe coeliakie precies ontstaat, is nog niet bekend. Het is wel zeker dat er erfelijke factoren bij betrokken zijn. Coeliakie heeft een sterke associatie met de zogenaamde HLA-genen (Human Leucocyte Antigen) op chromosoom 6. Zo’n 90 tot 95% van de coeliakie-patiënten heeft HLA-DQ2.
Kan je coeliakie ontwikkelen?
De erfelijke aanleg voor coeliakie ontstaat door het HLA-gen, dat op chromosoom 6 ligt. Mensen met het HLA-type DQ2 of HLA-type DQ8 kunnen coeliakie ontwikkelen. Mensen die dit HLA-type niet hebben kunnen geen coeliakie ontwikkelen.
Welke klachten heb je bij glutenintolerantie?
Glutenintolerantie: symptomen
- Aanhoudende diarree.
- Verstopping.
- Buikpijn.
- Overgeven.
- Verminderde eetlust.
- Opgezette buik.
- Stinkende, vettige ontlasting die in het toilet ‘remsporen’ kan veroorzaken (vetdiarree)
Wat is refractaire coeliakie?
Patiënten met refractaire coeliakie (RC), de (zeldzame) vorm van coeliakie die zeer moeilijk te behandelen is en waarbij het glutenvrij dieet geen soelaas biedt, hebben in de dunne darm een verhoogde hoeveelheid aberrante cellen, dat wil zeggen cellen die afwijken van normale immuuncellen in de darmwand.
Wat is refractaire coeliakie type 2?
Refractaire coeliakie type II (RCD II) is gelijk aan RCD I met het verschil dat een significant deel van de aanwezige afweercellen in de dunne darmwand bestaat uit afwijkende, of aberrante, cellen, gekenmerkt door een afwijkend ‘cel-markerpatroon’.
Wat kunnen gluten veroorzaken?
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. Maar de ziekte kan zich overal in het lichaam uiten, zoals in de huid, gewrichten en hersenen. Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg.