Inhoudsopgave
Kan je een miskraam hebben zonder pijn?
De intensiteit van de pijn hangt meestal samen met de duur van de zwangerschap. De mate van buikpijn en de hoeveelheid bloedverlies worden meestal onderschat. Aan de andere kant kan een miskraam ook zonder aanwijzing verlopen, of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.
Hoe begint een miskraam?
Een miskraam begint, zoals hierboven besproken, vaak met vaginaal bloedverlies en een menstruatie achtige buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend hevig zijn, gepaard gaand met krampende pijn (hiervoor kun je een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol).
Hoe herken ik een miskraam?
Meestal begint het met een beetje bruine afscheiding of helder bloedverlies (rozerood, later helderrood). Maar het kan ook al meteen om een menstruatie-achtige bloeding gaan, soms met klonters. In de eerstvolgende dagen neemt het bloedverlies toe en komt de miskraam op gang.
Wanneer is er sprake van een miskraam?
Tussen 16 en 24 weken is er in officiële termen sprake van een ontijdige geboorte. Bij een miskraam stopt het hartje met kloppen. Je lichaam stoot het vruchtje af. Dit kan gepaard gaan met krampen en het verliezen van bloed en stolsels. Soms komt een miskraam niet vanzelf op gang, dan is ingrijpen met medicatie of een curettage mogelijk.
Wat is de grootste kans op een miskraam in je zwangerschap?
In het begin van je zwangerschap heb je de grootste kans op een miskraam. Het embryo maakt dan de grootste sprongen in zijn ontwikkeling, waardoor er vaker iets mis kan gaan. Als de verloskundige rond de 8 weken een kloppend hartje vaststelt, neemt de kans op een miskraam af tot 2%. Na 16 weken is de kans nog maar heel klein dat het misgaat.
Waarom willen vrouwen een miskraam opwekken?
Vrouwen die een miskraam zelf willen opwekken zijn geen uitzondering. Bijvoorbeeld bij een buitenechtelijke zwangerschap willen veel vrouwen het kind ‘verwijderen’ door een miskraam op te wekken. Hoewel de methodes om een miskraam te vermijden ook tegengesteld kunnen werken om een miskraam op te wekken is dat zeker niet aan te raden.