Is ongeval tijdens bedrijfsuitje een bedrijfsongeval?

Is ongeval tijdens bedrijfsuitje een bedrijfsongeval?

Letselschade tijdens bedrijfsuitje De vraag die hierbij rijst is of de werkgever aansprakelijk is voor de schade die de werknemer tijdens het bedrijfsuitje heeft opgelopen. Zoals u wellicht al weet, is de werkgever over het algemeen aansprakelijk te stellen voor bedrijfsongevallen.

Wat moet de werkgever melden bij de Arbeidsinspectie?

Als werkgever bent u verplicht om ernstige en dodelijke arbeidsongevallen te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. De Inspectie beslist vervolgens of het ongeval nader onderzocht wordt.

Wie is verantwoordelijk voor uitzendkracht?

In de arbeidsomstandighedenwet wordt de inlener aangemerkt als werkgever van de uitzendkracht. Dit betekent dus dat u als opdrachtgever verantwoordelijk bent voor naleving van alle regels uit de Arbo-wet, ook voor de uitzendkrachten die werkzaam zijn binnen uw organisatie.

Wat gebeurt er na een bedrijfsongeval?

Het slachtoffer van een bedrijfsongeval kan in principe van zijn of haar werkgever een schadevergoeding vorderen. In het geval van een succesvolle vordering betekent het dat de werkgever aansprakelijk is en dus de kosten van uw letselschade na een bedrijfsongeval betaalt.

Wie is verantwoordelijk voor het Ongevallen onderzoek bij uitzendkrachten?

Arbeidsomstandighedenwet. In de Arbeidsomstandighedenwet wordt de inlener aangemerkt als werkgever van de uitzendkracht. Dit betekent dus dat de werkgever verantwoordelijk is voor naleving van alle regels uit de Arbo-wet, óók voor de uitzendkrachten die werkzaam zijn binnen het bedrijf.

Hoe is een uitzendkracht verzekerd?

Zorgplicht. De wet bepaalt dat de werkgever een zorgplicht heeft voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat de werkplek veilig is, net als de machines en gereedschappen waarmee gewerkt wordt. Indien dat niet het geval is en de uitzendkracht lijdt daardoor schade, dan is de werkgever aansprakelijk voor die schade.

Hoeveel schadevergoeding na bedrijfsongeval?

Er kan vooraf geen indicatie gegeven worden van de hoogte van de schadevergoeding. Dit komt doordat de hoogte van de schadevergoeding volledig afhangt van de feitelijke omstandigheden. Zo wordt de hoogte van de letselschade uitkering in overwegende mate bepaalt door de aard en ernst van het letsel.

Hoe gaat de Arbeidsinspectie te werk?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wet- en regelgeving rond arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid. De dienst geeft hierover voorlichting aan ondernemers en ziet erop toe dat zij de relevante wetten en besluiten naleven.