Is het veilig om te schaatsen?

Is het veilig om te schaatsen?

Als je de locatie waar je gaat schaatsen niet kent, informeer dan bij de lokale ijsclub of je op het natuurijs in de buurt veilig kunt schaatsen. Of kijk op schaatsen.nl/natuurijs. Kom je onderweg andere schaatsers tegen, dan is het verstandig ook bij hen naar de omstandigheden van het ijs te vragen.

Hoe dik moet het ijs zijn om veilig te kunnen schaatsen?

De draagkracht van goed ijs bedraagt voor een volwassen man 4 à 5 centimeter. Een grote mensenmenigte is veilig bij een ijsdikte van 27 centimeter.

Hoe groot is de kans op schaatsen?

Vuistregel voor de groei van ijs is een aangroei van een centimeter per dag bij een minimumtemperatuur van -5 graden. Is het kouder, dan gaat het harder. Elke graad vorst erbij levert een centimeter extra op. Zodra de ijsdikte 6 a 7 centimeter bedraagt, neemt de ijsvorming af.

Hoe ziet veilig ijs eruit?

Ligt er op het ijs een laag sneeuw (‘vuil ijs’), dan ziet de ijsmassa eruit als een donkere plek. In dat geval moet je zoeken naar een lichte plek. Is het ijs niet vuil dan moet je juist zoeken naar een donkere plek. Onder het ijs zwem je altijd op je rug en voel je met je handen waar het ontsnappingsgat is.

Waar is schaatsen goed voor?

Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.

Waar is het ijs dik genoeg om te schaatsen?

Voorzitter Rieks Poelman van de afdeling natuurijs van de KNSB rekent voor wanneer natuurijs dik genoeg is om te gaan schaatsen. “Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet te veel dooit”, legt hij uit. “In totaal moet het 35 graden hebben gevroren – dan is het ijs 7 centimeter dik.

Hoe dik is het ijs op de ijsbaan?

“Voor een ijsbaan geldt een dikte van 8 centimeter. Soms openen we de baan bij 6 of 7 centimeter, maar normaal gesproken doen we dat alleen bij aanstaande dooi, zodat mensen toch nog even schaatsplezier hebben.

Hoe dik is het ijs op een schaatsbaan?

“Voor een ijsbaan geldt een dikte van 8 centimeter. Soms openen we de baan bij 6 of 7 centimeter, maar normaal gesproken doen we dat alleen bij aanstaande dooi, zodat mensen toch nog even schaatsplezier hebben. Bij onze eigen Rond de Wiedentocht geldt 12 centimeter.

Waar kan er geschaatst worden?

Schaatsradar is dé plek waar je precies kan zien waar je nu al kan schaatsen op natuurijs… of toch nog even niet. De Schaatsradar wordt mede mogelijk gemaakt door de KNSB: dé autoriteit op het gebied van natuurijs in Nederland.