Is dementie te zien op een EEG?

Is dementie te zien op een EEG?

Het EEG kan van waarde zijn bij de aanvullende diagnostiek bij een patiënt met dementie. De waarde is sterk afhankelijk van welke ziektes in de differentiaaldiagnose van de betreffende patiënt zijn opgenomen. EEG is breed beschikbaar en is niet kostbaar.

Wat is Hippocampale atrofie?

Klassieke symptomen van de ziekte van Alzheimer; geheugenverlies en desoriëntatie, worden in verband gebracht met afname van weefsel (atrofie) van de hippocampus. Atrofie van de hippocampus is ook gelinkt aan depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie, zelfs aan chemotherapie in het verleden (chemobrein).

Wat is posterieure corticale atrofie?

Posterieure corticale atrofie (PCA) is een zeldzame vorm van dementie. Hierbij wordt niet het geheugen, maar de visuele waarneming (zien, herkennen en onderscheiden van dingen) als eerste aangetast, terwijl de oogarts geen afwijkingen kan vinden.

Hoe werkt een EEG?

Hoe werkt een EEG? Hersenactiviteit wordt gemeten met elektroden. Dit zijn kleine metalen plaatjes die via een draadje zijn verbonden met een versterker. De elektroden worden met een pasta of lijm op het hoofd geplakt, los of in een soort badmuts.

Wanneer is EEG toegepast?

Een EEG wordt toegepast wanneer men iets wil weten over de hersenactiviteit. Het wordt veel gebruikt bij (het vermoeden van) epilepsie, bij beschadigingen in de hersenen als gevolg van beroerte of hersentumor en bij slaap-/waakstoornissen, zoals narcolepsie. Een EEG kan ook worden toegepast indien de patiënt niet bij bewustzijn is.

Hoe kan ik de diagnose dementie vaststellen?

De diagnose dementie vaststellen is niet eenvoudig. Vergeetachtigheid en gedragsveranderingen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Wilt u weten of er sprake is van dementie? Ga dan eerst langs bij de huisarts. De huisarts doet onderzoek, brengt de klachten in kaart en stuurt u als het nodig is door naar een specialist. Onderzoek door de

Wat is de afkorting EEG?

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz).