Inhoudsopgave
Is de ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet aftrekbaar?
Ja, als blijkt dat u over 2020 te veel hebt betaald. Wij zorgen dan automatisch voor een teruggaaf. U hoeft hiervoor niets te doen.
Wie betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet aan de Belastingdienst?
U of uw werkgever/uitkeringsinstantie betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) aan de Belastingdienst. Deze bijdrage is een bijdrage die u of uw werkgever/uitkeringsinstantie – naast de premie aan de ziektekostenverzekeraar – betaalt voor de zorgverzekering.
Hoe bijdrage Zorgverzekeringswet betalen?
Ik heb loon, pensioen of een uitkering
- uw werkgever of uitkeringsinstantie betaalt werkgeversheffing Zvw. Dit bedrag wordt niet ingehouden op uw loon of uitkering.
- u betaalt bijdrage Zvw. Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt deze bijdrage in op uw nettoloon of uitkering en betaalt deze aan ons.
Is Zvw onderdeel van loonheffing?
De bijdrage Zvw is een percentage van uw bijdrage-inkomen. Hebt u loon, pensioen of een uitkering waarop loonheffing wordt ingehouden? Dan houdt uw werkgever of uitkeringsinstantie de bijdrage meestal in op uw nettoloon of uitkering. Hij betaalt uw bijdrage Zvw dan aan ons.
Waarom krijg ik Zvw terug?
Als volgens onze gegevens bij u in een kalenderjaar te veel bijdrage Zvw is ingehouden, zorgen wij voor een teruggaaf van de te veel betaalde bijdrage Zvw aan u. Let op! Deze teruggaaf vindt plaats in juli van het volgende kalenderjaar. U hoeft daar zelf niets voor te doen.
Hoe werkt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet?
De inkomensafhankelijke bijdrage bedraagt een percentage van het bijdrage inkomen. Dit bijdragepercentage wordt jaarlijks vastgesteld. De inkomensafhankelijke bijdrage in 2021 die wordt betaald door zelfstandigen en gepensioneerden is 5,75%. In 2022 daalt de bijdrage voor zelfstandigen en gepensioneerden naar 5,45%.