Hoeveel gif wordt er gebruikt voor katoen?

Hoeveel gif wordt er gebruikt voor katoen?

Pesticiden, insecticiden, giftige stoffen Katoen maakt maar 1/33 deel van alle gewassen op de wereld uit, maar een kwart van alle insecticiden ter wereld wordt voor de katoenteelt gebruikt. Deze giftige stoffen zijn schadelijk voor de boeren en arbeiders die ermee werken, maar ook voor het milieu.

Hoeveel water voor 1 kilo katoen?

* De teelt van een kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water. De hoeveelheid water die wordt gebruikt, verschilt sterk per gebied. Zo kost de teelt van een kilo katoen volgens het Water Footprint Network in China ‘slechts’ 4000 liter water, tegenover 22.000 liter in India.

Waarom wordt er gif gebruikt bij katoen?

Waarom worden chemicaliën gebruikt? Een aantal grondstoffen zoals niet-biologisch katoen en vlas worden bespoten om het gewas te beschermen. In kleding blijven restanten van deze bestrijdingsmiddelen achter. Chemicaliën in kleding zijn belangrijke veroorzakers van huidallergie.

Hoe wordt katoen verbouwd?

Katoen groeit als kleine witte pluizige bolletjes aan een plant. Wanneer de bolletjes volgroeid zijn, worden ze machinaal of met de hand geplukt. Vervolgens wordt van de vezelachtige bolletjes draad gesponnen. Van dit draad worden vervolgens stoffen geweven en daar wordt weer kleding van gemaakt.

Welke producten worden van katoen gemaakt?

Het zit in kleding die we dragen, tampons, ruimtepakken van astronauten, en zelfs in ons voedsel: delen van de katoenplant. Maar voordat de plant in al die producten eindig, heeft hij een lange weg afgelegd.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van katoen?

Eigenschappen katoen

  • slijt niet snel;
  • voelt natuurlijk aan op je lichaam;
  • is vochtabsorberend en luchtdoorlatend;
  • is gemakkelijk te reinigen;
  • redelijk stroef, maar sterk materiaal;
  • neemt veel vocht op;
  • kan gemakkelijk worden geverfd;
  • is een zeer stevige stof door de innerlijke structuur van katoen;

Is katoen giftig?

Katoen is behalve een handige vezel om kleding van te maken ook een giftig gewas. Katoenzaden bevatten de giftige chemische stof gossypol, die schade toebrengt aan lever en hart. Ze kunnen alleen worden gegeten door runderen, die vier magen hebben die het gif afbreken.