Hoe wijst een kompas?

Hoe wijst een kompas?

Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.

Wie heeft het kompas ontdekt?

Het kompas is circa 2000 jaar geleden uitgevonden door de Chinese Shen Kuo.

Hoe werkt een kompas natuurkunde?

Een magneetkompas reageert op het magnetisch veld van de aarde. De magnetische naald in een kompas wijst naar het magnetische zuiden op aarde, het magnetische zuiden dat we het noorden (of Noordpool) noemen. Vaak is de naald in een magneetkompas naar het noorden toe, rood gemaakt.

Wat is een magnetische kompas?

Een kompas is een navigatie-instrument om de richting ten opzichte van het noorden te bepalen. Het traditionele magnetische kompas bestaat uit een vrij opgehangen magneet, die zich onder invloed van het aardmagnetisch veld in een bepaalde richting opstelt, waardoor het mogelijk wordt om het magnetische noorden (of zuiden) aan te wijzen.

Hoe maak je een kompas?

Maak het kompas 1. Zet de bovenkant van het bakje op het karton en trek er met het potlood een cirkel omheen. Maak een ring door met de passer een grotere cirkel (2 centimeter verder) om de eerste cirkel te trekken. Knip de ring uit. 2. Schrijf op de ring noord, zuid, oost en west. 3. Vul het bakje voor de helft met water. 4.

Hoe is het kompas uitgevonden?

Het kompas is circa 2000 jaar geleden uitgevonden door de Chinese Shen Kuo. Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen. Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:

Hoe wijst een kompas naar het noorden?

De naald van een kompas wijst altijd naar het noorden. Als je weet waar het noorden is, weet je ook waar het zuiden, westen en oosten is! De naald in je kompas heb je met de magneet magnetisch gemaakt. Daardoor richt hij zich naar het magnetische veld van de aarde.