Hoe werkt PGT?

Hoe werkt PGT?

Pre-implantatie genetische test (PGT) is een screening waarbij (ernstige) genetische afwijkingen in ivf-embryo’s worden opgespoord en waarna enkel het gezonde embryo (soms meerdere) wordt teruggeplaatst. Zo kunnen ouders die drager zijn van een bepaalde aandoening ervoor zorgen dat het kindje de afwijking niet heeft.

Hoe gaat PGD in zijn werk?

Bij PGT worden je eicellen buiten de baarmoeder bevrucht en daarna onderzocht. Een vruchtje zonder de erfelijke aanleg wordt in de baarmoeder geplaatst. Lukt de PGT? Dan voorkom je bijna altijd dat je zwanger raakt van een kind met (de aanleg voor) de erfelijke ziekte of chromosoomafwijking.

Hoe lang duurt PGT?

De ontwikkeling van een PGT kan enkele weken tot enkele maanden duren, naargelang van de aandoening en het type analyse. Tot nog toe vereist elke ziekte een aparte, vaak geïndividualiseerde aanpak. Om de test te kunnen ontwikkelen, heeft het CMG eerst een genetische bloedanalyse nodig van beide wensouders.

Hoe lang duurt PGD?

De ontwikkeling van een PGD-test kan enkele weken tot enkele maanden duren, naargelang van de aandoening.

Wat is PGT behandeling?

PGT staat voor preïmplantatie genetische test. Dit is een methode waarbij we embryo’s onderzoeken op een ernstige genetische aandoening om daarmee de kans op een aangedaan kind te verkleinen.

Hoe doen ze IVF?

Bij in-vitrofertilisatie of proefbuisbevruchting (letterlijk in-glasbevruchting) gebeurt de bevruchting niet in de eileider, maar in een schaaltje in het laboratorium. In dat schaaltje brengt de embryoloog zaadcellen samen met de verzamelde eicellen.

Welke ziektes PGD?

Het gaat om erfelijke aandoeningen zoals:

  • Erfelijke borst- en eierstokkanker.
  • Cystic fibrosis.
  • Ziekte van Duchenne.
  • Fragiele X syndroom.
  • Hemofilie A of B.
  • Ziekte van Huntington.
  • Myotone dystrofie type 1 (ziekte van Steinert)
  • Neurofibromatose type 1.

Wat als PGD niet lukt?

In plaats van PGT, kan je er ook voor kiezen om via de natuurlijke weg zwanger te worden en prenatale screening toe te passen. Je baby wordt dan tijdens je zwangerschap met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie onderzocht op de erfelijke aandoening. Je bent dan al minstens 11 weken zwanger.

Waarom ICSI Bij PGD?

In veel gevallen zal naast de PGT ook ICSI worden toegepast. Bij deze methode van bevruchting, wordt elke eicel in het laboratorium geïnjecteerd door één zaadcel. ICSI is noodzakelijk bij PGT voor aandoeningen waarbij de PGT bemoeilijkt wordt door aanklevende zaadcellen.

Wat is PGD traject?

Bij PGD worden embryo’s onderzocht op een genetische aandoening die in de familie aanwezig is; het doel is om embryo’s met en zonder de aandoening van elkaar te onderscheiden. Alleen embryo’s zonder de aandoening zullen in de baarmoeder worden geplaatst.

Hoe duur is een ICSI-behandeling?

Kosten ICSI- en IVF-behandeling IVF en ICSI zijn vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst. De kosten van een IVF-behandeling liggen rond de €1.500 tot €2.000. Een ICSI-behandeling kost nog een paar honderd euro meer.

Is een IVF behandeling pijnlijk?

Wat voel je tijdens de punctie? Over het algemeen is de pijn tijdens de punctie goed te doen. In elk ziekenhuis wordt hier pijnstilling voor gebruikt, maar de manier waarop is overal verschillend. Het ene ziekenhuis gebruikt pijnstilling via het infuus.