Hoe werken gummen?

Hoe werken gummen?

Naast rubber zitten er in gum ook scherpmakers, zandkorrels die ervoor zorgen dat een gum eigenlijk werkt als een schuurpapiertje. Met die combinatie van rubber, scherpe zandkorrels, hard wrijven kan de gum zijn werk doen. En als je papier met potlood onder een microscoop legt zie je hoe dat er in het echt uitziet.

Wat werd voor de gum gebruikt?

Hoewel in het Nederlands ook de term rubber werd gebruikt voor het materiaal, kreeg de toepassing om potloodstrepen te verwijderen de aanduiding vlakgom, gom, stuf of gum. Tegenwoordig wordt in plaats van rubber ook kunststof gebruikt om gummetjes van te maken.

Wat is het materiaal van een gum?

Een gummetje is van rubber. Het engelse ’to rub’ betekent wrijven of gummen. Rubber kan gemaakt worden van sap van de heveaboom, net als natuurrubber, maar daar is veel te weinig van. Nu wordt de grondstof uit aardolie gemaakt.

Waar is de gum uitgevonden?

In 1770 ontdekte de Britse chemicus Joseph Priestley bij toeval dat potloodstrepen konden worden verwijderd door eroverheen te wrijven met een stukje rubber. Kleine stukjes rubber werden vanaf dat moment verkocht als gum. Gum wordt in vele soorten en maten verkocht.

Hoe is een gum gemaakt?

Wat werd voor de uitvinding van de vlakgom gebruikt om tekst te wissen?

Deze gum heeft vaak een licht schurende werking. In 1770 ontdekte de Britse chemicus Joseph Priestley bij toeval dat potloodstrepen konden worden verwijderd door eroverheen te wrijven met een stukje rubber.

Wat werd voor de uitvinding van de vlakgom gebruikt om tekst geschreven met potlood te wissen?

De uitvinding In 1770 wreef Joseph Priestley, een Britse scheikundige, per ongeluk met een stukje rubber over een stukje met potlood geschreven tekst. Tot zijn verbazing vervaagde het schrift. Wat gerichtere experimenten bevestigden wat hij had gezien: met een stukje rubber kon je potloodstrepen uitwissen.