Hoe weet je of je kruisbanden zijn gescheurd?

Hoe weet je of je kruisbanden zijn gescheurd?

Als een kruisband scheurt, kunt u dit merken: U voelt of hoort iets knappen. U heeft pijn in de knie. De hele knie wordt in een paar uur dik.

Hoe lang revalideren na gescheurde kruisband?

Het volledig functioneel herstel van de reconstructie van uw voorste kruisband duurt 9 tot 12 maanden waarin u zeer regelmatig zult moeten oefenen om dit volledig herstel te bekomen. Na 4 tot 6 weken zou u echter voldoende hersteld moeten zijn voor de courante activiteiten van het dagelijks leven.

Wat moet je doen met een gescheurde kruisband?

Behandeling gescheurde kruisband met of zonder operatie Of de sport die u beoefent of het werk dat u uitoefent. U hoeft ook niet direct na het letsel geopereerd te worden. Zonder operatie kunt u als patiënt vaak weer normaal bewegen. Sporten op hetzelfde niveau als voorheen is vaak niet meer haalbaar zonder operatie.

Waar pijn bij achterste kruisband?

U heeft het gevoel of de knie doorzakt. Dit komt doordat het onderbeen ten opzichte van uw bovenbeen teveel naar achteren beweegt. Daarnaast kunt u ook pijn krijgen aan de voorkant van de knie rondom de knieschijf. Pijn rondom de knieschijf wordt veroorzaakt doordat het onderbeen teveel naar achteren zakt.

Kan je fietsen met een gescheurde kruisband?

Na een VKB reconstructie ben je na 6 maanden weer aan het sporten op je oude niveau. Dat kan, maar dat hoeft niet. Over het algemeen zal het tussen de 9 en 12 maanden duren voordat je weer volledig wedstrijd fit bent voor spelsporten. Andere sporten zoals fietsen, hardlopen en tennis kun je al eerder doen.

Wat kan je niet met gescheurde kruisband?

Probeer in de eerste 3 maanden na de fysiotherapie of de operatie niet te zwaar werk te doen met uw lichaam en met uw knie. Let op dat u geen bewegingen maakt of activiteiten doet die zwaar zijn voor uw knie. Na een gescheurde kruisband is de kans op slijtage van de knie groter, met of zonder operatie.

Kun je zonder een kruisband?

Ook sporters kunnen soms zonder kruisband door het leven, maar het is dan essentieel dat je tijdens het sporten geen instabiliteit ervaart. Als je tijdens het sporten of in het dagelijks leven instabiliteit in je knie hebt, kan dit het kraakbeen van de knie beschadigen.