Hoe weet ik of een kookplaat keramisch of inductie is?

Hoe weet ik of een kookplaat keramisch of inductie is?

Een inductie kookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je geen speciale pannen nodig hebt om te koken….Welk type kookplaat kies je?

Keramisch Inductie
Je hebt graag flexibele kookzones Nee Ja
Je wilt een extra veilige kookplaat Nee Ja

Kan je je hand op een inductieplaat leggen?

Tijdens het koken op inductie wordt alleen de onderkant van de pan verwarmd. Zet je de kookplaat aan, dan kun je er zonder zorgen een hand op leggen. De kookplaat wordt zelf namelijk niet warm.

Hoe herken je een inductie pannen?

Inductie pannen dus. Je kunt inductie pannen herkennen aan een speciaal symbool of logo (zoals hieronder afgebeeld), dit inductie teken vind je op de onderkant van de pan of op de verpakking, maar niet altijd: bij oudere pannen staat dit er vaak niet op – maar dat betekent niet dat ze niet geschikt zijn voor gebruik op inductie.

Hoe werkt de inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat werkt op elektro magnetisme: er zit een spoel onder de kookplaat, hier gaat stroom doorheen waardoor een magnetisch veld ontstaat. Door de stroomrichting zeer snel te wisselen wisselen de noord- en zuidpool van het magnetisch veld zeer snel van plaats.

Wat is de verbruikte energie bij inductie koken?

Bij inductie koken wordt 80-90 procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, bij koken op gas ligt dit rond de 50-60 procent, net als bij koken op een keramische kookplaat (rendement is sterk afhankelijk van factoren zoals kwaliteit van de kookplaat, pannen en andere omgevingsfactoren).

Is de Pan geschikt voor inductie?

Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie.