Hoe veilig is zingen in een koor?

Hoe veilig is zingen in een koor?

Er zijn inmiddels meer aanwijzingen dat zingen in groepsverband tot besmettingen kan leiden. Dit blijkt uit clustermeldingen van de GGD, literatuurstudie, RIVM-onderzoek naar clusterbesmettingen bij koren en meldingen uit het buitenland.

Waarom is zingen leuk?

Je bloedsomloop komt op gang, de efficiënte ademhaling tijdens het zingen stimuleert de stofwisseling en ook de bloedcirculatie van de organen en de hersenen. Hierdoor wordt het concentratievermogen vergroot. Als we het tot het euforische uiterste wilden brengen, zouden we zeggen: zingen maakt je slim.

Is zingen goed voor je?

Als je zingt laat je de adem door je lichaam stromen, dat geeft positieve energie en werkt heilzaam. Af en toe eens helemaal uit je dak gaan werkt bevrijdend. Je stem vrij gebruiken, zonder limieten, geeft een heerlijke ontspanning. Zingen is dan ook een goede therapie voor mensen met een depressie of burn-out.

Hoeveel koren zijn er in Nederland?

Er zijn ongeveer tienduizend geregistreerde koren en twee à drieduizend ‘wilde’ koren. Bij de Landelijke instelling voor koorzang staan een kleine 600 000 koorleden geregistreerd. Met de ‘wildzangers’ erbij loopt de schatting op tot een kleine miljoen mensen.

Welke soorten koren zijn er?

Welke soorten koren bestaan er?

  • kamerkoor (zoals het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam)
  • groot koor (zoals het Groot Omroepkoor, het Vlaams Radio Koor en het Nederlands Concertkoor)
  • oude-muziek-koor (zoals het Amsterdam Baroque Choir, het Monteverdi Choir en The King’s Consort & Choir)
  • kerkkoor of cantorij.

Welke stemmen zijn er in een koor?

De ‘stemmen’ zijn de verschillende zangstemmen in de groep, van hoog tot laag; meestal zingen koren vierstemmig: sopraan, alt, tenor en bas (SATB). Als deze partijen solistisch bezet worden spreekt men van een kwartet, bij een dubbele bezetting per stemsoort van een dubbelkwartet.