Hoe regel ik respijtzorg?

Hoe regel ik respijtzorg?

Aanvragen respijtzorg U regelt tijdelijke professionele verpleging en verzorging via de huisarts of de wijkverpleegkundige in de buurt. Voor andere zorg informeert u bij de gemeente of bij een mantelzorgorganisatie bij u in de buurt.

Hoe wordt respijtzorg vergoed?

Professionele respijtzorg kun je misschien vergoed krijgen door de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Vergoeding door de gemeente als de zorgvrager ondersteuning krijgt vanuit de Jeugdwet of Wmo. Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering.

Wat is Respijtopvang?

Respijt bestaat uit veel uiteenlopende vormen van mantelzorgvervanging. Het kan gaan om opvang thuis, maar ook buitenshuis, bijvoorbeeld in een logeerhuis of dagopvang. Niet alleen kan de zorg overgenomen door vrijwilligers of professionals maar ook door familie/vrienden in het eigen netwerk.

Hoe lang respijtzorg?

Respijtzorg kan allerlei vormen aannemen, van professionele zorg zoals particuliere thuiszorg tot ‘slechts’ enkele uren per dag gezelschap. Welke respijtzorg nodig is en voor hoe lang, wordt afgestemd op de behoeftes van de mantelzorger en degene die de hulp nodig heeft.

Wat kost respijtzorg?

Wet maatschappelijk ondersteuning In dat geval kun je respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van maximaal 19 euro per maand.

Wie geeft Mantelzorgverklaring af?

U kunt hiermee ook nogmaals proberen om een verklaring te krijgen van uw huisarts. Er zijn ook anderen die een mantelzorgverklaring kunnen afgeven. Bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige, de gemeente of thuiszorg. Of het mantelzorgsteunpunt bij u in de buurt.

Wat is weekendopvang?

Je logeert bij ons in het weekend en in vakanties Daarom biedt De La Salle weekendopvang en opvang in vakanties. Zo krijgt iedereen ademruimte. In het weekend kun je terecht van vrijdagavond tot zondagmiddag.