Hoe pijnlijk is een beenmerg punctie?

Hoe pijnlijk is een beenmerg punctie?

De arts prikt in de bekkenkam. Daarna gaat de arts met de holle naald via de huid naar het bot. Dit voelt u wel, echt pijn doet het niet. Alleen als de arts het beenmerg uit het bot zuigt, voelt u kort een scherpe pijn.

Waarom Botbiopsie?

Via dit onderzoek kan de arts nagaan of er stoornissen zijn in de aanmaak van nieuw bloed. De arts kan vaststellen in welke fase een bepaald ziektebeeld zich bevindt. Bij een beenmergpunctie neemt de arts via een naald een beetje van het beenmerg weg. Bij een botbiopsie wordt via een naald een stukje bot weggenomen.

Wat is een Sternumpunctie?

Bij de sternumpunctie wordt beenmerg uit het borstbeen gehaald. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug, met een kussen onder uw hoofd. Zo nodig scheren we de plaats van de huid, waar de naald wordt ingebracht.

Waarom een Sternumpunctie?

Beenmerg is bij volwassenen vooral aanwezig in het bekken, het borstbeen, de ribben en de rugwervels. De gemakkelijkste en veiligste plaatsen om beenmerg te verkrijgen zijn de achterzijde van de heup (via een zogenoemde cristapunctie) en het borstbeen (via een sternumpunctie).

Waarom een Botpunctie?

Botscintigrafie helpt bij gerichte puncties van oppervlakkig gelegen haarden, zoals ribben, schedel en lange pijpbeenderen, waarbij de afwijking röntgenologisch veelal onvoldoende gelokaliseerd kan worden.

Wat is een Cristabiopt?

Een beenmergonderzoek (cristabiopsie) is een onderzoek om te kunnen bepalen of u een bloedziekte hebt. Er wordt wat botweefsel weggenomen uit het bekken (‘crista’ is de bovenrand van het bekken), meestal samen met wat beenmerg. Dit weefsel wordt onderzocht in een laboratorium.

Wat is een Cristabiopsie?

Bij een sternumpunctie wordt beenmerg opgezogen uit het borstbeen. Bij een cristabiopsie wordt uit de bekkenkam zowel beenmerg opgezogen als ook een klein stukje bot weggenomen. Het beenmerg en eventueel het stukje bot worden in een laboratorium onderzocht.

Wat is het nut van een beenmergpunctie?

Bij een beenmergpunctie wordt een holle naald in een van de lange beenderen gebracht om wat beenmerg op te zuigen voor onderzoek. Een beenmergpunctie wordt vooral gebruikt voor de diagnose van een vloeibare kanker, zoals lymfomen en leukemie.

Wat is het doel van een beenmergpunctie?

Het doel van de beenmergpunctie is om bij een verdenking van een verstoorde aanmaak van de bloedcellen te onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is. In het beenmerg worden alle bloedcellen aangemaakt. Het beenmerg bevindt zich bij volwassenen vooral in het bekken, de ribben en in het borstbeen.