Hoe ontpopt een libelle?

Hoe ontpopt een libelle?

Libellenlarven leven in het water, maar gaan na een aantal jaren het water uit. Boven water vervellen ze voor de laatste keer. De larve is daarna veranderd in een volwassen insect. Als de vleugels opgepompt en droog zijn vliegt de libel weg.

Wat lijkt op een libelle?

De vorm. Een libel is vaak groot en heeft een fors achterlijf (dit heeft wat weg van een staart), terwijl een juffer juist klein is en een slank achterlijf heeft. Het komt wel voor dat een libelle een slank achterlijf heeft, maar dan is hij nog altijd een stuk groter vergeleken met de juffer.

Hoe heet een jonge Libelle?

De meeste eitjes komen binnen een paar weken uit. De jonge libellen worden larven genoemd, maar ook wel ‘nimfen’ dat zijn insectenjonkies die niet verpoppen maar wel steeds vervellen tot ze volwassen zijn.

Wat is imago vlinder?

Imago (meerv. imagines) is de naam voor een volwassen insect na metamorfose. Het is in staat zich voort te planten.

Kan een libelle verdrinken?

Libellen brengen het grootste deel van hun leven door in het water. Ze jagen op waterdiertjes. Sommige soorten brengen tot wel vijf jaar door in het water, voordat ze een volwassen libel worden. Alleen volwassen libellen kunnen vliegen.

Hoeveel soorten libellen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn 71 libellensoorten waargenomen. Dat is een relatief hoog aantal, zeker als je bedenkt dat er in het veel grotere Duitsland zo’n 80 soorten zijn waargenomen. In Noordwest-Europa ligt het aantal ongeveer op 95.

Wat is de grootste Libelle?

De grote keizerlibel is de grootste vertegenwoordiger van de glazenmakerfamilie. Het is in België en Nederland na de zeer zeldzame gewone bronlibel (Cordulegaster boltonii) de grootste libel. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 64 en 84 millimeter.

Kan een Juffer steken?

Libellen hebben niet de middelen om te steken of te bijten. Ze hebben geen angel zoals wespen of bijen, en de kaken van de meeste libellensoorten zijn te zwak om door mensenhuid heen te komen.

Wat is een Rattenstaartlarve?

Dit insect is ondanks de naam geen bij, maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind. De naam komt waarschijnlijk voort uit het feit dat deze soort wel erg op een bij lijkt maar niet kan steken. Daarnaast heeft de blinde bij, rijen haren op zijn ogen wat mogelijk tot de gedachte leidde dat hij blind was.