Hoe om te gaan met mensen met PTSS?

Hoe om te gaan met mensen met PTSS?

Omgaan met PTSS

  1. Vraag aan degene met PTSS wat die van je verwacht.
  2. Vraag door in gesprekken.
  3. Neem het leven van de ander niet over.
  4. Stap niet makkelijk over de problemen van de ander heen.
  5. Luisteren naar de traumatische ervaring van een ander die je lief is en hem/haar ziet worstelen kan zwaar zijn.

Wat is EFT coaching?

EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Techniques, oftewel de ’techniek van de emotionele vrijheid’. Deze methode werd in de jaren 90 van de vorige eeuw door de Amerikaan Gary Craig ontwikkeld. EFT is een veilige techniek waarin cognitieve coaching gecombineerd wordt met acupressuur.

Wat is Emotional Freedom Technique?

EFT, emotional freedom techniques of Tapping heeft als doel het ontladen van een gevoel of situatie door middel van het drukken of ’tappen’ op specifieke meridiaan-punten (energiebanen). Door dit te combineren met het uitspreken van een positieve affirmatie, lukt het om te desensitiseren en het gevoel te neutraliseren.

Wat niet doen bij PTSS?

Doe dingen die ontspannen (zoals wandelen), maar neem geen drank of drugs. Ga naar de huisarts als de klachten niet vanzelf minder worden en als u somber of bang bent. Gesprekken met de praktijkondersteuner of een psycholoog kunnen helpen. Er zijn verschillende vormen van gesprekken/therapie.

Hoe uit trauma zich?

U kunt een trauma herkennen aan gedesoriënteerd gedrag; u bent in shock, teruggetrokken, niet in staat om te reageren en u heeft last van nachtmerries. Daarnaast kunt u last hebben van lichamelijke klachten, zoals duizeligheid, een slechte concentratie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Waar is EFT goed voor?

Een goede EFT’er kan je uitleggen wat de geassocieerde herbeleving is, hoe je jouw hulpvraag ‘ontleedt’ in de stresspatronen die een rol spelen en wat de oorzakelijke specifieke situaties zijn die onder deze stresspatronen liggen. Hij of zij leert je zelf op de goede manier EFT toepassen en het belang van testen.

Hoe werkt het tappen?

Met tapping maak je gebruik van je vingertoppen en tap je op specifieke accupressuur oftewel meridiaan punten op het lichaam, terwijl je tegelijkertijd denkt aan een specifieke (emotionele) gebeurtenis.