Hoe NAP aflezen?

Hoe NAP aflezen?

Het NAP-niveau is een horizontaal vlak (ongeveer overeenkomend met gemiddeld zeeniveau) ten opzichte waarvan we in Nederland de hoogte van land en water aangeven. Bijvoorbeeld na een hoogtemeting van een dijk of weg kun je zeggen “deze dijk ligt op 3.24 meter boven NAP” of “deze weg ligt op 1.40 meter onder het NAP”.

Hoeveel meter is 1 NAP?

Het laagste punt van Nederland ligt op 6,76 meter onder het Normaal Amsterdams Peil in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dicht bij het drielandenpunt op de Vaalserberg bevindt zich het hoogste punt van het Nederlandse vasteland (NAP + 322,4 m).

Wie Amsterdams peil?

Toenmalig burgemeester Johannes Hudde bedacht een manier om de stand van het water te meten, zodat hij in de toekomst op tijd de sluizen dicht kon gooien. Hij plaatste stenen bij een aantal sluizen, in iedere steen werd op dezelfde hoogte met een lijn het Amsterdams Peil (AP) aangegeven.

Welk deel van Nederland ligt onder 0 NAP?

Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau.

Hoeveel NAP is Amsterdam?

Amsterdam ligt 2 meter onder de zeespiegel. Het ligt net als veel andere plaatsen in Nederland, sommigen tot wel 7 meter, onder de zeespiegel. De laagste delen bevinden zich in het westen van het land, waaronder Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Welk deel van Nederland ligt onder nul NAP?

Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau.

Is NAP zeeniveau?

Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee.