Inhoudsopgave
Hoe moet je je huid beschermen tegen UV-straling?
Tips om u te beschermen tegen UV
- Beperk uw tijd in de middagzon.
- Zoek de schaduw op.
- Draag beschermende kledij en een zonnebril.
- Gebruik zonnecrème.
- Bescherm kinderen.
- Weet hoe uw huid reageert op de zon.
- Gebruik de UV-Index (UVI) om jezelf te beschermen.
- Gebruik geen solariums / zonnebanken.
Wat doet UV-straling met je haar?
Van rimpels en pigmentvlekken tot een verhoogde kans op huidkanker. Bij langdurige blootstelling – tekens zijn bijvoorbeeld een vervaagde haarkleur en droge, breekbare, broze lokken – kunnen UVA- en UVB-stralen het haar van de haarschub tot de binnenste structuur van het haar beschadigen.
Is UV straling de enige straling in zonlicht die schadelijk voor ons is?
Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
Wanneer ontstaat hyperpigmentatie na een ontsteking?
Hyperpigmentatie na een ontsteking ontstaat als na het helen van huidletsel of een wond een vlakke, verkleurde plek achterblijft. Het komt veel voor bij mensen die aan acne lijden, maar het kan ook worden veroorzaakt door cosmetische procedures zoals dermabrasie, laserbehandelingen en chemische peelings.
Wat is hyperpigmentatie?
Hyperpigmentatie is een bijwerking van bepaalde hormoonbehandelingen, chemotherapeutische geneesmiddelen, antibiotica, anti-malariamiddelen, anti-epilepsie medicijnen en andere medicijnen. Melasma, een vorm van door hormonen veroorzaakte hyperpigmentatie, treft ongeveer 90% van de zwangere vrouwen.
Wat is hyperpigmentatie op de bovenlip?
Hyperpigmentatie op de bovenlip kan optreden als gevolg van hormonale veranderingen. Melasma is vooral te danken aan vrouwelijke hormonen. Het beïnvloedt zoveel zwangere vrouwen dat het ook bekend staat als “het zwangerschapsmasker”. Het komt meer voor bij mensen met een donkere huid.