Inhoudsopgave
- 1 Hoe moet je een laken strijken?
- 2 Hoe makkelijk strijken?
- 3 Hoe maak je zelf een hoeslaken?
- 4 Hoe vouw ik een dekbedovertrek?
- 5 Hoe vouw je een molton?
- 6 Welke dekbedovertrekken hoef je niet te strijken?
- 7 Hoe bereken je een hoeslaken?
- 8 Hoeveel stof voor hoeslaken?
- 9 Welke dekbedovertrekken kreuken niet?
Hoe moet je een laken strijken?
Lakens kunnen gemaakt zijn van vele verschillende stoffen: katoen, linnen, polyester, flanel en zelfs satijn. Stel het strijkijzer zo heet mogelijk in voor de stof. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk over het materiaal glijdt en je zult zien hoe de vouwen binnen enkele minuten verdwijnen. Strijk vochtig.
Hoe makkelijk strijken?
Strijk met de juiste hoeveelheid stoom Strijk de stof als deze een beetje vochtig is. Kreukels gaan er dan gemakkelijker uit. Je strijkt het best met stoom. Als je strijkijzer niet kan stomen, gebruik dan bijvoorbeeld een plantenspuit om het wasgoed te bevochtigen.
Hoe moet je zijde strijken?
Zijde is het gemakkelijkst te strijken als het nog een beetje vochtig is. Zuivere en wilde zijde dient binnenstebuiten te worden droog gestreken. Strijk op een zo laag mogelijke temperatuur en zonder stoom. Zijde heeft een zelfreinigend vermogen.
Hoe maak je zelf een hoeslaken?
Stappen
- Meet de breedte, diepte en lengte van je matras als je lakens gaat maken van stof.
- Knip een stuk stof af op basis van je metingen.
- Breng de hoekmarkeringen aan.
- Knip het vierkant uit en volg de lijnen die je hebt getekend.
- Vouw de stof en breng de geknipte randen van elke hoek bij elkaar.
Hoe vouw ik een dekbedovertrek?
Dekbedovertrek opvouwen Leg de overtrek plat neer. Als je dekbedovertrek onderaan een extra flap heeft, vouw deze dan eerst naar binnen, zodat je een nette rechthoek hebt. Begin deze dan verder te vouwen: hoe maakt niet zoveel uit, zolang je alles netjes en vlak houdt.
Hoe strijk je een dekbedovertrek?
Maak je bed op op de manier zoals je dat normaal gesproken zou doen. Stop echter de zijkant en de onderkant van je dekbedovertrek (nog) niet in. Pak dan vervolgens je strijkbout en ga het dekbedovertrek strijken als de hoes er al in zit. Gebruik hierbij je bed dus als het ware als strijkplank.
Hoe vouw je een molton?
Steek je handen in twee hoeken van het hoeslaken. Stop de ene hoek in de andere hoek. Draai het laken en herhaal dit aan de andere kant. Stop de twee in elkaar zittende hoeken in de andere twee, zodat alle hoeken in 1 hoek gestopt zitten.
Welke dekbedovertrekken hoef je niet te strijken?
Welk materiaal dekbedovertrek is strijkvrij?
- Linnen beddengoed. Linnen is terug helemaal in, dat geldt ook voor kussenslopen en dekbedovertrekken in linnen.
- Jersey katoen dekbedovertrek.
- Seersucker dekbedovertrek.
- Flanel dekbedovertrek.
- Polykatoen dekbedovertrek.
Hoe kan ik strijken?
Allereerst het allerbelangrijkste, strijk veilig!
- Strijk nooit te heet;
- Zet de strijkbout altijd stevig neer, en laat de bout nooit met de hete kant naar beneden stilstaan;
- Haal altijd de stekker uit het stopcontact als je klaar bent;
- Ook als de stekker eruit is, is de onderkant nog heet. Houd hier rekening mee.
Hoe bereken je een hoeslaken?
Hoekhoogte van het hoeslaken Voor het bepalen van de juiste maat, kijkt u naar de afmetingen van uw matras. Stel u heeft een matras van 90x200X20, dan is de matras 90 cm breed, 200 cm lang en 20 cm hoog (of dik). Met name de hoogte (of dikte) is belangrijk voor een goede pasvorm. Dit noemen we de hoekhoogte.
Hoeveel stof voor hoeslaken?
Zowel in de breedte als in de lengte moet je 2 keer het DUBBEL van de matrasdikte erbij rekenen. Dat betekent voor een dikte van de matras 15 cm dat ik 4 x 15 (60 cm) erbij reken in de breedte en de lengte, dus 150 cm x 260 cm.
Wat is een Hoeslakenkast?
Een hoeslaken zorgt voor een fijne slaapbeleving en zorgt voor bescherming van je matras. Een hoeslaken is dan ook de belangrijkste laag tussen je matras en lichaam. Een hoeslaken kan zorgen voor verkoeling in de zomer en behaaglijke warmte tijdens koude winternachten.
Welke dekbedovertrekken kreuken niet?
Microvezel is een synthetische stof die zacht en licht aanvoelt. Een zeer soepel vallend materiaal dat nauwelijks kreukt en het meest strijkvrij is. Daarnaast is microvezel makkelijk in onderhoud en voordelig geprijsd. Enige nadeel is dat de stof niet ademend is en doorgaans dunner is dan andere beddengoed materialen.