Hoe merk je dat je een gescheurde aorta hebt?

Hoe merk je dat je een gescheurde aorta hebt?

De meest voorkomende klacht bij een aortadissectie is een plotselinge, hevige pijn. U voelt een soort scheurende pijn tussen de schouderbladen. Deze pijn kan uitstralen naar de buik en/of de borst. Hierdoor verwarren veel mensen een aortadissectie met een hartinfarct.

Wat is een Hartslagaderbreuk?

Een aortaruptuur of hartslagaderbreuk is het scheuren van de grote lichaamsslagader.

Wat gebeurt er als je aorta scheurt?

Door de scheur kunnen belangrijke zijtakken van de aorta afgesloten worden, waardoor delen van het lichaam of organen zonder zuurstof komen (ischemie) . Als de scheur in de wand zich doorzet doorheen de buitenste laag van de aorta, ontstaat een vrije scheur met bloeding (ruptuur).

Wat gebeurd er als je aorta knapt?

Op de foto zien de artsen dan dat er een verwijde aorta is. ,,Als zo’n ding knapt is de kans te overlijden 30 tot 70 procent”, zegt Van den Dungen. ,,Er is even tijd om iemand naar het ziekenhuis te brengen, want vaak wordt het bloed eerst nog tegengehouden door een buikvlies.”

Wat gebeurt er bij een gescheurde aorta?

Wat gebeurt er bij een hartaderbreuk?

Deze buikslagader loopt doorheen het middenrif en gaat achter de ingewanden door. Zo kan deze buikslagader verwijden en een aneurysma vormen. Van zodra dit aneurysma scheurt, veroorzaakt dit een hartaderbreuk, wat levensbedreigend is. Erfelijkheid speelt hier ook een rol.

Wat is de oorzaak van hartaderbreuk?

Ook wie rookt, verhoogt zijn risico op hart- en vaatproblemen enorm. Andere risicofactoren zijn een te hoge cholesterol, diabetes, een te hoge bloeddruk en een genetische aanleg voor hartproblemen. ‘ Niet dat elke man boven de veertig zich nu moet laten screenen op hartproblemen.

Wat is een dissectie?

Een dissectie is een scheur in de binnenste laag van de slagader. Door de bloedstroom zal er bloed vloeien tussen de binnenste en de buitenste laag van de slagaderwand. In principe kan een dissectie voorkomen in alle slagaders, maar de halsslagaders en de aorta (grote lichaamsslagader) worden het vaakst getroffen.

Waardoor knapt een aneurysma?

Grootte van het aneurysma Hoe groter een aneurysma is, hoe verder het bloedvat wordt uitgerekt. De vaatwand wordt dan steeds dunner en de kans op scheuren neemt toe. Als het aneurysma in de buikaorta te groot wordt, is de kans op scheuren te groot en is een operatie nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=Bnoo5insrUQ