Hoe lees je een kenteken?

Hoe lees je een kenteken?

In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode (ophoogcode). Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje.

Elk voertuigcategorie heeft een eigen eerste letter op het kenteken. Dit geldt niet voor personenauto’s. Voor personenauto’s zijn de volgende medeklinkers toegestaan: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z. Vanaf kentekenserie 11 worden de medeklinkers L en T niet langer gebruikt voor personenauto’s.

Is de meldcode hetzelfde als de Tenaamstellingscode?

De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.

Hoe ziet het tweede deel van de Tenaamstellingscode eruit?

Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.

Waar staat de Tenaamstellingscode op het kentekenbewijs?

Het nummer staat op de achterkant van het kentekenbewijs. U vraagt een nieuwe tenaamstellingscode aan via de knop ‘Tenaamstellingscode aanvragen’.

Wat is de volgorde van kentekens?

Sinds de afgifte van het landelijke kenteken in 1951 bestaat het kenteken uit een cijfer-lettercombinatie in/van 3 gedeeltes….Kentekencombinaties overzicht.

Serie Jaartal Combinatie
1 1951 XX-99-99
2 1965 99-99-XX
3 1973 99-XX-99
4 1978 XX-99-XX

Waarom staat er een 1 op het kenteken?

Zo’n cijfer wijst inderdaad op een incident uit het verleden: de oorspronkelijke kentekenplaat is ooit als vermist of gestolen gemeld. Met het cijfer kun je zien welke versie van de kentekenplaat op de auto zit.

Waar vind je Tenaamstellingscode deel 1?

Het eerste deel van de tenaamstellingcode ontvangt u als u de auto op uw naam laat zetten. Het eerste deel van de code staat namelijk op het tenaamstellingsbewijs dat u krijgt zodra het kenteken op uw naam is overgeschreven. Deel 1 van de code bestaat uit de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.

Hoe vind ik de meldcode?

De verzekeringsmaatschappij zal u vragen om de zogenoemde meldcode. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht. De meldcode staat ook op de kentekencard.

Wat is een Tenaamstellingsbewijs?

Het tenaamstellingsbewijs is deel 1B (voorheen ‘deel II’) van het kentekenbewijs. Dit onderdeel omvat de persoonsgegevens van de auto-eigenaar.

Waar staan de eerste 4 cijfers van de Tenaamstellingscode?

De meldcode bestaat uit 4 cijfers. Het zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer dat is ingeslagen in het frame van de auto. Verder staat de meldcode op de kentekencard en is deze online op te vragen via DigiD. Samen met het kenteken zorgt de meldcode voor een unieke code.

Waar vind ik Tenaamstellingscode deel 1?

Wat is de nieuwe kentekenserie?

Nieuw op het kenteken: de losse L. 10 april 2021 Op 7 april 2021 is gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto’s krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters.