Inhoudsopgave
Hoe lang duurt een Bibob-onderzoek?
Het Bibob-onderzoek duurt 8 weken.
Hoe werkt een Bibob procedure?
Als de (gemeentelijke) overheid de Wet Bibob toepast op uw vergunningaanvraag, betekent dit dat u bij uw vergunningaanvraag inzicht moet geven in uw financiële administratie, de eigendomsverhoudingen in uw bedrijf, het personeelsbeleid en de herkomst van uw vermogen.
Wie doet Bibob-onderzoek?
Als een overheidsinstantie de integriteit van uw bedrijf onderzoekt, heet dat een Bibob-toets. U moet daarvoor een Bibob-vragenformulier invullen. De overheidsinstantie mag ook mensen uit uw zakelijke netwerk controleren.
Wat is een Bibob certificaat?
Met de Bibob-toets onderzoekt de gemeente of een aanvrager en zijn zakelijke kring integer zijn. En dus of er gevaar bestaat voor crimineel misbruik van bijvoorbeeld vergunningen, subsidies en vastgoedtransacties.
Waar kijkt de Bibob naar?
Het Bureau Bibob is de partij die het Bibob onderzoek uitvoert. Tijdens het Bibob-onderzoek wordt het verleden van de aanvrager of, in het geval van een aanvraag door een onderneming: de personen achter de onderneming, op diepgravende wijze doorgespit.
Is Bibob verplicht?
Toepassing van de BIBOB is niet verplicht, maar een bevoegdheid. De Wet BIBOB wil vermenging tussen de boven- en onderwereld voorkomen. De toepassing van de wet is arbeidsintensief. Betrokken ambtenaren hebben expertise en voldoende tijd nodig.
Waarom Bibob onderzoek?
Met een Bibob-onderzoek controleert de gemeente de betrouwbaarheid van uw bedrijf en van de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn. De gemeente kan een onderzoek doen als u een vergunning of subsidie aanvraagt. Of als u meedoet aan een aanbesteding.
Wat controleert de Bibob?
Wat is het doel van de Wet Bibob?
De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.
Waarom Wet Bibob?
Wat is een exploitatievergunning betekenis?
Een exploitatievergunning is een toestemming van de gemeente om een horecazaak te runnen. Gemeenten besluiten zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven in hun gemeenten moeten voldoen. Controleer altijd of uw bedrijf past binnen het bestemmingsplan van uw gemeente.
Waar heb je een exploitatievergunning nodig?
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten direct eten en drinken bij u in uw horecazaak kunnen consumeren. Het gaat dus om horecazaken, maar ook om sportkantines. Ook voor het plaatsen van gokkasten of speelautomaten hebt u deze vergunning nodig.