Hoe kun je voorkomen dat je hepatitis B krijgt?

Hoe kun je voorkomen dat je hepatitis B krijgt?

Iemand die hepatitis B heeft gehad en het virus niet meer heeft, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2012 krijgen kinderen deze inenting meerdere keren op het consultatiebureau.

Waar komt hepatitis A het meest voor?

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking door een virus. De ziekte gaat vanzelf over. Iedereen kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte vooral voor bij schoolkinderen en mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Turkije en Marokko en tropische gebieden.

Wat zijn de symptomen van hepatitis B?

Wat zijn symptomen van hepatitis B? Acute hepatitis B. De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.

Wat is chronische actieve hepatitis B?

Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden.

Wat is hepatitis B ontsteking?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed.

Hoe kan hepatitis B overgedragen worden?

Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken.