Inhoudsopgave
Hoe kun je Mondslijmvliesontsteking voorkomen?
Een goede mondverzorging en een goede weerstand kunnen ontstekingen in de mond mogelijk voorkomen. De tandarts of mondhygiënist kan tips geven wat betreft mondverzorging. Om de weerstand op peil te houden is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk in combinatie met voldoende rust of slaap en lichaamsbeweging.
Wat zijn mondbacteriën?
De microbiota in je mond wordt, net als in de rest van je lichaam, gedomineerd door bacteriën. In je mond leven ongeveer tien miljard bacteriën verdeeld over 700 verschillende soorten. Net als de rest van het microbioom is de mondmicrobiota uniek per persoon.
Welke dokter voor Mondproblemen?
Welke mondzorgexperten bestaan er
- Algemene tandarts. Een algemene tandarts doet de veelvoorkomende behandelingen in je mond, zoals gaatjes vullen of tandplak verwijderen.
- Parodontoloog.
- Stomatoloog.
- Orthodontist.
- Endodontoloog.
- Dentaaltechnicus.
- Tandartsassistent.
Welke zorgvragers hebben kans op stomatitis?
Stomatitis kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij baby’s. Een ontsteking in de mond kan samengaan met een tongontsteking (glossitis) of tandvleesontsteking (gingivitis). Stomatitis kan ook wijzen op een andere aandoening, bijvoorbeeld het Sjögren-syndroom, leukemie en diabetes mellitus.
Is tandpasta bacteriedodend?
Vaak worden dan tandpasta’s aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt. CHX hecht zich bovendien aan je mondslijmvlies, waardoor het langdurig actief blijft.
Hoe lang duurt stomatitis?
Mondaften (ook stomatitis aphthosa of mondzweren genoemd) is de meest voorkomende vorm van stomatitis . Er zijn ontstoken plekken in het mondslijmvlies , die gepaard gaan met verzweringen. Deze uiterst pijnlijke mondzweren genezen meestal vanzelf binnen 10 tot 14 dagen. Is dat niet het geval, dan is behandeling nodig.
Wat zijn de eerste verschijnselen van stomatitis?
Dit zijn de eerste symptomen van een mondslijmvliesontsteking:
- Bloedingen in de mond. Het slijmvlies kan gemakkelijk gaan bloeden;
- Blaasjes en kloofjes. Er kunnen blaasjes en kloofjes in en om de mondholte (op de lippen) voorkomen;
- Het tandvlees kan opzwellen, rood en gevoelig worden en gaan ontsteken.
Hoe behandel je wondjes in de mond?
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.