Hoe groot is de ijsvogel?

Hoe groot is de ijsvogel?

De ijsvogel meet van snavelpunt tot en met staart ongeveer 16 cm; de spanwijdte is 24 tot 26 cm, en het lichaamsgewicht loopt uiteen van 34 tot 55 gram. De ijsvogel heeft een snelle stofwisseling, en het gewicht varieert gedurende de dag. De vogel is in noordelijk Europa onmiskenbaar door zijn tekening.

Hoeveel ijsvogels zijn er in Belgie?

In België komt slechts één soort voor: de Europese IJsvogel “ALCEDO ATTHIS”.

Waar kan ik ijsvogels fotograferen?

12 fotolocaties om ijsvogels te fotograferen

  • Nationaal Park de Biesbosch. Nationaal Park de Biesbosch in Brabant is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.
  • Uitkijktoren Ooltgensplaat Hellegatsplaten.
  • De Lek.
  • Vogelplas Starrevaart.
  • Kleine Bolspolder.
  • Oostvoornse meer.
  • Vogelkijkhut de ijsvogel.
  • Vogelkijkhut Amalia.

Waar slaapt een ijsvogel?

Zoet, stromend, helder water met wat bomen en struiken langs de kant is de favoriete plek van ijsvogels. Al zie je ze in Nederland ook bij stilstaand water en vooral in de winter trekken ze nog wel eens naar brak of zelfs zout water. Alles om voldoende voedsel te vinden.

Wat is een beschermde ijsvogel?

De ijsvogel is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn ijsvogels beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de ijsvogel is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.

Wat is de ijsvogel in Europa?

De ijsvogel is in Europa de bekendste soort uit de familie ijsvogels (Alcedinidae). Deze familie bestaat uit vele soorten die een wereldwijde verspreiding hebben, maar vooral leven in subtropische en tropische gebieden. Een andere Europese soort is de Smyrna-ijsvogel die in het uiterste zuidoosten van Europa leeft.

Waar broeden ijsvogels?

De meeste ijsvogels broeden op de zandgronden in oostelijk Noord-Brabant, in Limburg, in de Achterhoek, in de Gooi- en de Vechtstreek, in de duinstreek en langs de grote rivieren.

Wat is het geluid van de ijsvogel?

Het geluid van de ijsvogel is divers; er kunnen diverse kwetterende schelle, kwelende en fluitende geluiden worden geproduceerd. Het mannetje lokt het vrouwtje met een hoge, fluitende ’tjieieiet’ of ’tieietuu’, die hij vaak tijdens de vlucht laat horen. Bij opwinding worden korte, herhaalde ’titi-titi’ geluiden geproduceerd.