Inhoudsopgave
Hoe behandel je een gedeeltelijke brandwond?
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen.
Wat te doen tegen pijnlijke brandwond?
Koel direct onder lauw stromend kraanwater. Dat vermindert de pijn, reinigt de wond en voorkomt dat de verbranding verder gaat. Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Water tussen 15 en 30 graden Celsius is goed.
Wat kun je doen tegen de pijn van een brandwond?
Hoe voorkom je een brandwond?
Raak een brandwond als het kan niet aan om de kans op een infectie klein te houden. Smeer geen zalf op brandwonden. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie. Zo kan er geen vuil bij komen.
Wanneer moet een derdegraads brandwonden behandeld worden?
Derdegraads brandwonden moeten altijd door een arts beoordeeld en behandeld worden, vaak in een ziekenhuis of brandwondencentrum. Meestal wordt het dode, verbrande weefsel voorzichtig verwijderd. Daarna wordt afgewacht of wordt de open brandwond bedekt met een huidtransplantaat dat van een andere plek op uw lichaam wordt gehaald.
Wat zijn de verschillende soorten brandwonden?
Verschillende soorten brandwonden: Eerstegraads brandwonden; bij deze soort brandwond ontstaat een rode, droge, pijnlijke plek. Tweedegraads brandwonden; hierbij is sprake van een rode en pijnlijke plek, die ook vochtig is en soms ontstaan er ook blaren. Derdegraads brandwonden; De brandwond is geelwit of bruin van kleur en doet geen pijn.
Hoe ontstaat een tweedegraads brandwond?
Oppervlakkige tweedegraads brandwond (rozerood, glanzend, met blaren) Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid rozerood en glanzend en er ontstaan blaren. Meestal genezen deze brandwonden binnen 2 weken. Hoe de wond behandeld moet worden, hangt af van de grootte van de blaren.
https://www.youtube.com/watch?v=i7Y7UTv70k0