Welke vragen stellen bij aankoop bouwgrond?
Stel jezelf deze vragen vóór je een stuk grond koopt
- Wat betreft de grond: – Zijn er erfdienstbaarheden verbonden aan de grond? – Is de grond vrijgesteld van oppervlakterechten?
- Wat betreft de locatie: – Op welke afstand bevindt zich een school?
- Wat betreft de bouwregelgeving: – In welk gebied is de grond gelegen?
Wat als je een kavel koopt?
Het kopen van een vrije kavel betekent in feite dat je een stuk bouwgrond koopt om daar zelf een woning op te (laten) ontwerpen en bouwen. Hierdoor heb je veel invloed op hoe de woning er van binnen en buiten uit komt te zien.
Welke kosten komen er bij het kopen van een kavel?
Denk er bij het kopen van een bouwkavel goed aan dat er kosten bij komen kijken. Zo is er sprake van overdrachtsbelasting, kadasterkosten en kosten van de notaris. Wanneer een bouwkavel Kosten Koper aangeboden wordt betekent dit dat, naast de koopsom, ook deze overige kosten voor de koper van het kavel zijn.
Welke documenten nodig bij aankoop grond?
Bodemattest. Wanneer je een bouwgrond wil kopen, is het bodemattest een cruciaal document. De Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) reikt dit document uit op aanvraag. De OVAM houdt een archief bij van alle bodemonderzoeken in Vlaanderen waarvan een rapport werd ingediend.
Welke documenten nodige bij een verkoop van bouwgrond?
De belangrijkste documenten en/of attesten zijn: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier (PID), een keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat (EPC).
Hoe werkt bouwgrond kopen?
De meeste kavels worden door de gemeente verkocht. De bouwregels, zoals de maximale hoogte en inhoud van de woning en de welstandseisen over het uiterlijk van de woning, beschrijft de gemeente meestal in een zogenoemd kavelpaspoort. Naast de gemeente is internet een goede bron van informatie.