Welke plooien in gordijnen?

Welke plooien in gordijnen?

Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat prima voor een kinder- of slaapkamer. Is een gordijn hoger dan 200 centimeter, dan geeft een dubbele plooi een mooier resultaat. Dus hoe hoger het gordijn, des te meer plooien nodig zijn om de stof mooi te laten hangen.

Hoe werkt een Inschuifhaak?

Gordijnhaken of inschuifhaken gebruik je bij gordijnen met ingenaaide plooien. Je schuift de gordijnhaak eenvoudig in de achterkant van de plooi. Om de haak zo eenvoudig mogelijk in de plooi te schuiven, is het handig om de plooi iets te openen met je vinger, voordat je de haak op zijn plek schuift.

Hoe bereken ik plooien in gordijnen?

Voor het berekenen van de hoeveelheid stof voor gordijnen, pakken we de vuistregel voor de verschillende plooien.

  1. Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof.
  2. Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof.
  3. Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof.

Hoe maak je een platte plooi?

Leg voor een stolpplooi de buitenste gemarkeerde lijnen van de plooi met de goede kanten op elkaar en speld dit vast. Naai langs de gemarkeerde lijn tot en iets over de naadlijn. Pers de plooi plat en centreer daarbij de naadlijn gelijkmatig tussen de zijvouwen van de plooi.

Hoe gebruik je Vliesband?

Geplooide gordijnen worden verwerkt met vliesband. Vliesband dient als versteviging zodat de plooien recht blijven staan. De bovenkant kan je op diverse manieren maken en de beste keuze hangt af van andere factoren.

Hoe bereken ik het aantal plooien in een gordijn?

Hoeveel plooien gordijnen?

Hoeveel extra meter gordijn heb je nodig?

Enkele plooi: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5x de breedte van de gordijnrails.
Bokaalplooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Wave plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.

Hoe maak je Vlinderplooien?

Bij een dubbele plooi wordt er een groter stuk stof geplooid, want deze wordt weer in het midden gestikt. Zo ontstaat er een dubbele plooi. Een dubbele plooi heeft ook wel de naam vlinderplooi, omdat het op een vlindertje lijkt (met een beetje fantasie soms).