Welke etenswaren werden vaak meegenomen om scheurbuik te voorkomen?
De houdbaarheid van vruchten en sap was op lange reizen een probleem, maar halverwege de 18e eeuw kwam men erachter dat ook het regelmatig eten van het langdurig houdbare zuurkool het optreden van scheurbuik kon voorkomen.
Waardoor komt scheurbuik?
De ziekte scheurbuik is een bijzondere ziekte, die ontstaat door een langdurig tekort aan vitamine C. De ziekte kwam vooral sinds de ontdekkingsreizen vanaf eind vijftiende eeuw veel voor op schepen, zoals op schepen van de VOC en WIC.
Wat is er relevant met betrekking tot de geschiedenis van vitamine C?
Ascorbinezuur werd in 1932 geïdentificeerd als het middel dat scheurbuik geneest. Van ascorbinezuur afgeleide zouten worden ascorbaten genoemd. Ascorbaat is de dominante vorm waarin vitamine C in het lichaam voorkomt.
Welke kool werd vroeger gegeten om scheurbuik te voorkomen?
Zuurkool is rijk aan vitamine C en B. Verder zit er veel ijzer in. Vroeger werd op bootreizen zuurkool gegeten om scheurbuik te voorkomen.
Wat aten ontdekkingsreizigers?
Zij hadden vaak extraatjes als honing, stroop, komijnekaas, ham, rozijnen, en specerijen tot hun beschikking. Soms was er op het achterdek een groentetuintje of liepen er wat schapen, varkens of kippen rond zodat men vers voedsel had. De verschillen moeten ook weer niet overdreven worden.
Welke voeding bevat vitamine C?
Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.
Welke kool tegen scheurbuik?
De truc met het natuurlijk conserveren van witte kool als zuurkool was ontdekkingsreizigers en veroveraars van wereldzeeën zeer welkom. Zuurkool blijft ook op lange reizen goed houdbaar en was het middel tegen scheurbuik, een dodelijke ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C.