Inhoudsopgave
Welke doping voor wielrenners?
Maar liefst 20 procent (!) van de amateurrenners geeft in een anoniem onderzoek toe zich schuldig te maken aan dopinggebruik. Het gaat dan vooral om stimulerende stoffen (zoals amfetaminen en cocaïne), steroïden (testosteron), EPO en corticosteroïden (ontstekingsremmers). Waarom ze gebruiken?
Wat is de meest gebruikte doping?
Anabole steroïden zijn de meest gebruikte middelen ter bevordering van de sportieve prestaties. De belangrijkste anabole steroïden zijn de synthetisch (kunstmatig) gemaakte stoffen nandrolon, metandïenon, clenbuterol en stanozolol, maar ook het lichaamseigen testosteron.
Hoelang bestaat doping?
De eerste meldingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen dateren van 2700 voor Christus. Er waren toen nog geen regels die het gebruik van deze stoffen verboden. In China was toen al het gebruik van planten uit het geslacht Ephedra bekend. Deze bevatten het opwekkende middel efedrine.
Is het gebruik van doping de laatste tijd toegenomen of juist afgenomen?
55.000 Nederlanders in het afgelopen jaar één of meer prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt, de zogenoemde ‘recente gebruikers’. Nog opvallender is het feit dat ca. 40.000 Nederlanders in 2005 voor de eerste maal een prestatiebevorderend middel gebruikt zouden hebben.
Waarom gaan andere wielrenners ook doping gebruiken?
Doping verandert een werkezel niet in een renpaard. Maar sporters kunnen dankzij doping wel harder trainen en sneller herstellen waardoor ze meer kunnen trainen. Zo pakken deze sporters een voorsprong op hun concurrenten die schoon sporten of minder geavanceerde doping tot hun beschikking hebben.
Wat is de beste doping?
Erythropoietine (EPO) Waarschijnlijk wel een van de bekendste soorten doping. Lance Amstrong spoot EPO om via deze manier meer rode bloedcellen in het lichaam te krijgen. Hierdoor kon het bloed meer zuurstof naar de spieren brengen. Best wel handig dat beetje extra zuurstof als je in de bergen gaat klimmen.
Hoeveel doping wordt er gebruikt?
Er worden in Nederland jaarlijks zo’n 2800 dopingcontroles uitgevoerd. 60% binnen wedstrijdverband en 40% buiten wedstrijdverband bijvoorbeeld tijdens een training. Bij 1,5% tot 2% van de controles wordt doping aangetroffen.
Wie heeft doping bedacht?
Het gebruik van doping is al bijna zo oud als de mensheid zelf. De term doping werd in de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd door de Nederlanders, maar het gebruik is al veel ouder. Al in de Noorse mythologie werd gesproken van Berserkers, krijgers die zich met een razende furie in het strijdgewoel stortten.